Inhoudsopgave
Welke medicijnen niet autorijden?
Medicijnen die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden zijn onder andere:
- slaap- en kalmeringsmiddelen;
- sommige pijnstillers, zoals morfine en tramadol;
- medicijnen tegen depressie of angst;
- medicijnen tegen psychische stoornissen;
- medicijnen tegen epilepsie;
- medicijnen tegen allergie, jeuk of reisziekte.
Welke medicijnen hebben een gele sticker?
Dit kunt u op een van de volgende manieren zien: Er zit een gele sticker op de verpakking met de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’. Op het etiket van het medicijndoosje staat dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen.
Kan je rijden met oxazepam?
Gebruikt u oxazepam af en toe? En gebruikt u dan meer dan 50 mg? Dan mag u steeds 24 uur niet autorijden nadat u oxazepam heeft gebruikt. Pas op met alcohol.
Wat zijn categorie 3 medicijnen?
In categorie III bevinden zich echter geneesmiddelen die na een bepaalde tijd na inname hun negatieve werking op de rijvaardigheid hebben verloren. oorbeeld: Betrokkene gebruikt Temazepam 10 mg. Hierbij staat aangegeven dat dit ingedeeld is in categorie III en men tot en met 8 uur na inname geen auto mag rijden.
Wat betekent een gele sticker?
Op het etiket van uw medicijn zit een gele sticker. Als daar de regel ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen. ‘ opstaat, heeft het medicijn effect op het reactievermogen. Met deze medicatie kan u dus minder goed op bepaalde situaties reageren.
Wat betekent oranje sticker op medicijnen?
Hoe werkt het? Je gaat naar de apotheek en haalt medicijnen op. De apotheker geeft je vervolgens een uitleg en plakt een of meerdere stickers op het doosje. In totaal zijn het 24 symbolen, onderverdeeld in drie categorieën: werking (blauw), waarschuwing (oranje), wijze van inname (groen).
Welke categorieën geneesmiddelen zijn er?
Om risico’s te beperken deelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Niet Receptplichtige (NR) geneesmiddelen in drie categorieën: AV-middelen (algemeen verkrijgbaar), UAD-middelen (alleen verkrijgbaar bij apotheek en drogist), en UA-middelen (uitsluitend bij apotheek).