Welke medicijnen oraal?

Welke medicijnen oraal?

Geneesmiddelen kunnen op verschillen manieren worden toegediend. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Oraal (via mond en slokdarm) – denk aan tabletten, dragees, capsules, drankjes, poeders, etc.

Wat is toedienen van medicatie?

Van “toedienen van medicijnen” is sprake als de cliënt niet zelf de verantwoordelijkheid kan dragen voor inname, aanbrengen of inbrengen ervan volgens voorschrift1. Bij voorkeur worden de medicijnen uit de oorspronkelijke verpakking toegediend volgens de gegevens van het toedienscheme en de toedienlijst.

Hoe worden medicijnen toegediend?

Vaak worden pillen en tabletten via de mond ingenomen. Deze medicatie wordt dan opgenomen via de slijmvliezen. Bijvoorbeeld via het mondslijmvlies, het wangslijmvlies of de slijmvliezen in darmen. Ook kun je medicijnen oraal toedienen via een spuit in de wangzak.

Wat is Enteraal toedienen van medicatie?

De toediening kan grofweg worden ingedeeld in drie groepen: topisch (lokaal/plaatselijk), enteraal (via het maag-darmkanaal) en parenteraal (door injectie of infuus).

Welke medicijnen rectaal?

Rectale toediening van medicijnen wordt o.a. toegepast:

  • als de patiënt misselijk is en moet overgeven.
  • als medicijnen na inname via de mond (oraal) in maag en of darm worden afgebroken;
  • als het gaat om een aandoening van het laatste gedeelte van de darm (rectum), het medicijn is dan direct ter plaatse;

Welke medicijnen toedienen via de huid?

Zalven, crèmes en pasta’s Zalven en pasta’s bevatten medicijnen die via de huid, een wond of de slijmvliezen worden opgenomen.

Wat zijn taken van de verzorgende op het gebied van medicatie?

Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang: Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen) Klaarzetten, aanreiken, toedienen. Wijzigingen in medicatie.

Wat houdt oraal medicatie toedienen in?

Orale toediening: via de mond Per os (afgekort p.o.) is de Latijnse benaming voor het oraal, via de mond, toedienen van medicatie. Het kan dan zowel om pillen, poeders als vloeibare drankjes gaan die worden opgenomen via het maag-darmkanaal.

Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van een actueel medicatieoverzicht?

Het opstellen en het bijhouden van het medicatieoverzicht is de verantwoordelijkheid van de arts en de apotheker. Bij zelfstandig beheer en gebruik van de medicatie door de cliënt geeft de apotheek de cliënt tegelijk met de medicatie het innameschema mee.

Welke medicijnen worden intramusculair toegediend?

Een intramusculaire injectie is bijvoorbeeld een vaccinatie. Maar ook vitamines en pijnstilling worden veelal intramusculair geïnjecteerd. Ook in de onderstaande gevallen wordt vaak gekozen voor een intramusculaire injectie: – Als het geneesmiddel snel in het bloed opgenomen moet worden.

Wat houdt Enteraal in?

Het rechtstreeks in de maag of de dunne darm inbrengen van voedingsstoffen en andere stoffen. Enterale voeding wordt ook enterale toediening of sondevoeding genoemd. …

Wat zijn voordelen van het lokaal toedienen van medicatie?

Ze hebben vooral een lokale werking. Dat betekent dat ze vooral effect hebben op de plaats waar je ze aanbrengt. Slechts een klein gedeelte van het medicijn komt via de huid in het bloed terecht. Hierdoor hebben zalven, crèmes en pasta’s nauwelijks bijwerkingen.

Wat is het uitzetten van medicijnen?

Met het “uitzetten van medicijnen” wordt het uitzetten van de medicijnen voor meerdere momenten op een dag of in een week bedoeld. Hiervoor wordt een medicijnuitzetsysteem (medicijnen voor één inname moment in plastic zakjes in een rol of in een uitzetsysteem met vakjes voor meerdere momenten op een dag of week) gebruikt.

Wanneer worden medicijnen aanreikt?

Aanreiken van medicijnen De medicijnen worden “aangereikt” als de cliënt niet in staat is om zelf de medicijnen te pakken. Bij het aanreiken van medicijnen ligt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van de medicijnen bij de cliënt. De cliënt controleert het soort medicijn, de dosering, het tijdstip en de wijze van toediening.

Wat is het klaarzetten van medicijnen voor inname?

Het klaarzetten van medicijnen voor inname is het klaarzetten op het moment dat de cliënt zelf de medicijnen inneemt/toedient. Deze handeling wordt uitgevoerd voor cliënten die of niet alle medicijnen zelf kunnen verzamelen en/of herinnerd moeten worden aan het tijdstip om de medicijnen in te nemen. Het klaarzetten kan uit een GDS.

Hoe worden de medicijnen gecontroleerd?

De medicijnen worden gecontroleerd bij het vullen van het geneesmiddelen distributiesysteem (door apotheker of in uitzonderingsituatie door een zorgverlener) én bij het toedienen. 5Het CIZ zal het ompakken en het uitzetten in een geneesmiddel distributiesysteem ook indiceren als handeling voor apotheker of apotheekhoudend huisarts.

Wat is de meest gebruikte toedieningsvorm van geneesmiddelen?

De orale route is ondanks diverse bezwaren nog steeds verreweg de meest gebruikte. Belangrijke voordelen zijn het innamegemak voor de patiënt, de toedieningsvorm is gewoonlijk goedkoop en heeft een hoge stabiliteit bij bewaren.

Wat is de reden dat medicijnen via de slijmvliezen worden toegediend?

Het sublinguaal toedienen van medicijnen betekent dat het medicijn onder de tong gelegd wordt. Dit wordt veelal toegepast bij medicatie die snel opgenomen moet worden of wanneer medicatie niet door maagzuur aangetast mag worden.

Wat zijn voordelen van het lokaal toedienen van medicijnen?

Wat valt onder medicijnen?

Een geneesmiddel, ook medicijn en medicament, is een chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het (dierlijk of menselijk) lichaam. De wetenschap van de geneesmiddelen heet farmacie.

Welke medicijnen geef je via de huid?

Welke soort tabletten zijn er?

Een tablet kan diverse vormen en afmetingen hebben, bijvoorbeeld plat, bolvormig, driehoekig, oblong-tabletten. Ook zijn er stempels waarmee tabletten in de vorm van figuurtjes (bijvoorbeeld beertjes) kunnen worden geslagen.

Waar moet je opletten bij het toedienen van medicatie?

Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm. Controleer bij medicatie in medicatierol: klopt het aantal tabletten, komt de tekst op het etiket van het zakje (bij GDS) overeen met de gegevens van de toedienlijst.

Wat zijn de aandachtspunten bij het toedienen van medicijnen transdermaal?

Spoel de huid af met water en plak een nieuwe pleister op een andere plaats. Wees alert op bijwerkingen bij cliënten met lichaamsgewicht < 50 kg. Stel de pleister niet bloot aan warmtebronnen. Warmte kan de opname versnellen waardoor de dosering ontregeld raakt.

Wat is lokale medicatie?

toedieningswegen: lokale toediening (medicijn direct op de plaats die behandeld moet worden), systemische toediening (medicijn wordt eerst opgenomen in het bloed), enterale toediening (oraal), parenterale toediening (buiten het maag-darmkanaal om, direct in de bloedbaan);

Wat is Enteraal toedienen van medicijnen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven