Inhoudsopgave
Welke multiplex voor camper?
Naast het gewicht speelt ook de dikte van de plaat en de afwerking mee in de keuze voor het juiste plaatmateriaal als binnentoepassing voor een (bus)camper. Een van de meest populaire materiaalsoorten in de camperbouw is populieren multiplex. Ideaal voor het interieur van een camper, buscamper en caravan!
Hoe dik is een Camperwand?
De meeste midden- en hoog-segment camperbouwers maken tegenwoordige gebruik van PU-, RTM-, XPS- of iets mindere EPS-wandisolatie. De dikte variëert per merk grofweg tussen de 30 en 40mm.
Hoe bestelwagen isoleren?
Purschuim: zeer goede camper isolatie tegen kou. Helaas heb je flink wat bussen purschuim nodig om de gehele buscamper te isoleren. Dit is niet alleen prijzig, maar ook tijdrovend. Bovendien kan je met pur bepaalde ruimtes afsluiten waardoor vocht niet weg kan.
Welke multiplex gebruiken?
Okoume multiplex is de meest gebruikte multiplexplaat voor interieurtoepassing (en voor timmerwerk buiten). Deze plaat heeft een exterieure verlijming en is makkelijker glad te schilderen. StarPlex® multiplex is geschikt voor binnen, in licht vochtige omstandigheden.
Welke dikte multiplex gebruiken?
Omdat multiplex een populair plaatmateriaal is en omdat het van veel verschillende houtsoorten kan worden gemaakt, is het beschikbaar in een hoop verschillende diktes. Deze diktes zijn grofweg op te delen in vier categorieën. De diktes van het multiplex zijn: 3, 3.6, 4, 5.5, 6 en 6.5 millimeter.
Hoe dik is een Caravanwand?
De term sandwich kom je veelvuldig tegen in caravanbrochures. Niet met ham, kaas en augurk, maar aluminium, EPS en polyester. De sandwichbouwwijze heet zo omdat meerdere lagen tot een 23 à 34 millimeter dikke caravanwand worden verlijmd en geperst.
Waarom is een caravan geribbeld?
Dit soort caravans worden vervaardigd van heel dun plaatmateriaal. Om die plaat te versterken wordt deze geprofileerd, en dat zijn inderdaad die bobbeltjes. Een camper moet veel sterker zijn, omdat deze zelf rijdend is. De RDW stelt daarom eisen aan de sterkte van het materiaal, om een goedkeuring te krijgen.
Hoe isoleer ik een bus?
De meeste wanden zijn beplakt met twee centimeter dik schuim. Voor de spanten hebben we de dunne variant van één centimeter gebruikt. Het is belangrijk om alles goed te isoleren en in te pakken, zodat we koudebruggen en daarmee het risico op houtrot in de houten wanden voorkomen.
Hoeveel Ontdreuningsplaten?
Wij hadden genoeg aan 3,5m² ontdreuningsplaten. Deze hebben we aangebracht op de zijwanden, wielkasten en het plafond van onze bus. Eventueel kun je ook de vloer en het plafond voorzien van deze platen. Je hoeft echter niet al het metaal te bedekken: zo’n 50% is meer dan voldoende.