Inhoudsopgave
Welke Nederlandse natuurkundige heeft de telescoop uitgevonden?
In het jaar 1608 was het mogelijk ofwel Sacharias Jansen of Hans Lipperhey die de telescoop uitvond. Beiden woonden in Middelburg, toentertijd een belangrijke stad in de Nederlanden.
Welke 3 wetenschappers bouwde de eerste telescopen?
De telescoop is naar alle waarschijnlijkheid een Nederlandse uitvinding. Als uitvinders worden vaak de Middelburgse brillenmakers Zacharias Janssen en Hans Lipperhey genoemd.
Hoe ziet een telescoop?
De objecten die je kunt zien met een telescoop zijn ontzettend veel. Dit hangt natuurlijk wel van je telescoop af. Je kunt de maan, zon, planeten en verschillende nevels bekijken. Je kunt wel de planeten beter zien dan een stip, maar een basis telescoop geeft je eerder onderstaand beeld dan dat je ze groter kunt zien.
Wat zie je als je door een telescoop kijkt?
Met een telescoop kun je verre objecten beter (en vergroot) waarnemen. Maar ook kun je met een telescoop de sterrenbeelden zoals de Kleine Beer en de Grote Beer goed bestuderen. Let wel: met een telescoop kun je wel planeten etc. vergroot (en dus beter) zien, maar geen sterren.
Waar werd vroeger de verrekijker voor gebruikt?
Een verrekijker (of kortweg kijker) is een optisch instrument om voorwerpen op grote afstand vergroot weer te geven. Het instrument is in 1608 uitgevonden door Nederlander Hans Lippershey uit Middelburg.
Hoe zit een telescoop in elkaar?
De telescoop maakt gebruikt van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst naar een dubbele holle lens. Op de achterkant van deze holle lens zit een (vang)spiegel die het licht door kaatst naar een gat in de hoofdspiegel waardoor het beken wordt met het oculair.
Welke soort telescoop?
Welk type telescoop geschikt voor je is, is afhankelijk van waar je de telescoop precies voor wilt gebruiken. Inmiddels weet je dat er drie typen telescopen zijn: reflector-telescopen, refractor-telescopen en catadioptrische telescopen.
Welke planeten kun je zien met een telescoop?
Van de planeten zijn van Venus de schijngestalten en soms wolken te zien, van Mars de rode kleur en poolkappen (bij goed weer), bij Jupiter de manen en wolkenbanden en bij Saturnus de beroemde ringen en manen.
Wat zie je door een goedkope telescoop?
Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.