Inhoudsopgave
Welke onderdakfolie gebruiken?
Kies je voor platen als onderdak, dan kan je in de eerste plaats kiezen voor platen uit kunststof. Dit zijn halfstijve platen die vaak van synthetische materialen gemaakt worden, doorgaans een combinatie van polyethyleen en polypropyleen. Ook deze platen worden voorzien van microperforaties, zodat ze erg dampopen zijn.
Welke platen onder dakpannen?
In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.
Hoe leg ik een onderdak?
Bij nieuwbouw wordt een onderdak tegenwoordig standaard voorzien. Dit wordt gewoonlijk aan de buitenkant van het dak geplaatst, boven het spantendak of keperdak. Bij de plaatsing is het belangrijk dat de folie of platen gedeeltelijk met elkaar overlappen om insijpelend vocht langs de naden te voorkomen.
Wat zijn Menuiserite platen?
Menuiserite is de productnaam van vezelcementplaten van fabrikant Eternit. De platen worden toegepast als stijf onderdak, voor bescherming tegen de indringing van stuifsneeuw, vocht en wind. Menuiseriteplaten geproduceerd vanaf 1994 zijn asbestvrij (onder de naam Menuiserite NT).
Wat is een Tengellat?
Een tengel of tengellat is een houten lat (sectie 10 × 50 mm tot 22 × 75 mm) die tussen het dakbeschot en de panlatten wordt aangebracht. Ze loopt van nok naar dakvoet en zorgt voor ventilatie en eventuele afwatering onder de pannen. Eurabo biedt latten aan in vurenhout en grenen FSC, klik hier voor de productpagina.
Welke Underlayment voor dak?
In Nederland wordt 18mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. Om wanden te versterken is 9mm de meest gekozen dikte.
Welke Underlayment voor overkapping?
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.