Inhoudsopgave
- 1 Welke opleiding heb je nodig voor Sociaal werk?
- 2 Welke vakken heb je nodig voor maatschappelijk werker?
- 3 Wat is Sociaal werk hbo?
- 4 Wat houdt de opleiding sociaal werk in?
- 5 Wat moet een sociaal werker kunnen?
- 6 Wat kan ik met sociaal werk?
- 7 Wat kun je worden met sociaal werk?
- 8 Wat is een sociaal werker?
Welke opleiding heb je nodig voor Sociaal werk?
Welke opleiding en competenties heb je daarvoor nodig? Met een mbo- of hbo-opleiding zijn er veel mogelijkheden binnen sociaal werk. De meest gevolgde opleidingen zijn de mbo-opleiding sociaal werk, de hbo-bacheloropleiding sociaal werk en de hbo master sociaal werk. Met andere achtergronden ben je ook heel welkom.
Welke vakken heb je nodig voor maatschappelijk werker?
Je hebt theoretische vakken, zoals psychologie, pedagogiek en sociologie. In praktijkgerichte lessen oefen je in het voeren van gesprekken, het achterhalen van problemen en wat nodig is om problemen aan te pakken. Daarnaast loop je stages en werk je aan projecten, waardoor je veel praktijkervaring opdoet.
Waarom kiezen voor maatschappelijk werk?
Een eerste reden waarom studenten kiezen voor een masteropleiding sociaal werk, is dat ze meer inzicht willen krijgen in het functioneren van de samenleving en sociaal werk. Studenten dragen de traditionele missie van het sociaal werk hoog in het vaandel: het verschil maken voor mensen met minder kansen.
Wat is Sociaal werk hbo?
Als je kiest voor hbo Sociaal werk, leer je meer over onderwerpen als pedagogiek, psychologie, psychiatrie, sociologie, ethiek, politiek en recht, systeemtheorie, ouderschap en verslavingskunde. Met allerlei trainingen verbeter je nuttige vaardigheden, zoals gespreksvaardigheden.
Wat houdt de opleiding sociaal werk in?
Bij de opleiding Sociaal werk ga je na een gemeenschappelijk basisjaar het accent leggen op maatschappelijke dienstverlening en/of cultureel werk. Je ondersteunt mensen bij het omgaan met en voorkomen van problemen in hun dagelijks leven, zodat zij weer deel kunnen uitmaken van de maatschappij.
Hoe lang duurt de opleiding sociaal werk?
De opleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen zoals kinderen, jongeren en licht verstandelijk beperkten met sociale problemen zoals schulden. Je komt te weten hoe je onderzoekt aan welke ondersteuning mensen behoefte hebben.
Wat moet een sociaal werker kunnen?
Wat zijn je taken?
- Je helpt mensen bij problemen met hun gezin of werkplek (psychosociale hulpverlening).
- Samen met je cliënt onderzoek je de verschillende kanten van zijn probleem.
- Afhankelijk daarvan help je de cliënt de relatie met zijn gezin of werkplek in stand te houden, te herstellen of te verbeteren.
Wat kan ik met sociaal werk?
Sociaal werkers kunnen werken als kinder- en jongerenwerker, schuldhulpverleners, opbouw/ buurtwerker, ouderenadvieseur, sociaal raadslid, in de maatschappelijke opvang, als maatschappelijk werker, in de peuteropvang of vluchtelingenwerk. Maar ze werken ook in bedrijven, gevangenis of als buurtteamwerker.
Wat wordt je met sociaal werk?
Als bachelor in het sociaal werk krijg je onmiddellijke toegang tot een brede arbeidsmarkt. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn talrijk en beloven een gevarieerde loopbaan: werken met kinderen, jongeren, ouderen, personen met een functiebeperking, werknemers, buurtbewoners, allochtonen, kansarmen …
Wat kun je worden met sociaal werk?
Wat kun je worden met Social Work? Van GGZ-agoog tot jeugdzorgwerker. En van sociaal-cultureel werker in een wijkteam tot reclasseringswerker. Met je diploma Social Work kun je in verschillende vakgebieden aan de slag!
Wat is een sociaal werker?
Je werkt met mensen die jouw hulp nodig hebben. Denk aan kinderen met gedragsproblemen, mensen met psychische problemen, gedetineerden, daklozen of mensen met schulden. In het beroep sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving.
Wat houdt de opleiding Social Work in mbo?
MBO Sociaal werker – niveau 4. Tijdens de social-work opleiding leer je mensen of groepen te begeleiden. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum aan activiteiten voor jongeren die anders overlast verzorgen, wanneer je kiest voor werk als sociaal-cultureel werker.