Inhoudsopgave
- 1 Welke opschortende voorwaarden compromis?
- 2 Waarom opschortende voorwaarde?
- 3 Wat betekend opschortende voorwaarde?
- 4 Kan verkoper opschortende voorwaarde weigeren?
- 5 Wat moet er gebeuren met prestaties die al verricht zijn wanneer er aan een ontbindende voorwaarde wordt voldaan?
- 6 Wat betekent zonder opschortende voorwaarde?
Welke opschortende voorwaarden compromis?
Bij het opmaken van het compromis kan je ervoor kiezen om een opschortende voorwaarde in te lassen. Meestal is het de kandidaat-koper die via deze weg extra bescherming inbouwt. Een opschortende voorwaarde kan het akkoord tussen de kandidaat-koper en de verkoper vernietigen als deze voorwaarde niet vervuld wordt.
Waarom opschortende voorwaarde?
Een opschortende voorwaarde heeft als doel een overeenkomst tussen partijen te sluiten, zelfs als er nog een (belangrijke) onzekere factor is. De overeenkomst zal dus reeds ontstaan vanaf de ondertekening, maar de uitvoering zal afhankelijk zijn van de realisatie van de opschortende voorwaarde.
Wat betekend opschortende voorwaarde?
In tegenstelling tot de optie, is het inlassen van een opschortende voorwaarde geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij koper en verkoper hun akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde. Meestal wordt die voorwaarde gesteld door de kandidaat-koper.
Waar op letten bij compromis?
Het is gebruikelijk dat er bij de ondertekening van het compromis een voorschot betaald wordt door de koper. Dat bedrag varieert meestal tussen de 5%-10% van de aankoopprijs. Om achteraf eventuele problemen te vermijden, stort je dat bedrag het best op de rekening van de notaris.
Welke gegevens nodig voor compromis?
1. De namen en gegevens van alle betrokken partijen. In de verkoopovereenkomst staan de gegevens van de partijen die bij de verkoop betrokken zijn. Natuurlijk de koper en verkoper, maar ook de notaris die de akte zal opstellen en ook de eventuele mede-eigenaren.
Kan verkoper opschortende voorwaarde weigeren?
Als verkoper is zo’n opschortende voorwaarde een hele beperking: je kan niet meer aan een ander verkopen. Maar als die kandidaat over enkele weken meldt dat het niet gelukt is bij de banken, dan is er helemaal geen verkoop. De verkoopovereenkomst gaat dan teniet en jij blijft achter met lege handen.
Wat moet er gebeuren met prestaties die al verricht zijn wanneer er aan een ontbindende voorwaarde wordt voldaan?
Het komt erop neer, dat wanneer een bepaalde afgesproken verbintenis plaatsvindt, de verplichting (en vaak daarmee de gehele overeenkomst) vervalt. Zolang er nog geen beroep is gedaan op een van de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst, moeten de verplichtingen gewoon worden nagekomen.
Wat betekent zonder opschortende voorwaarde?
Een uitgebracht bod bindt je aan de verkoper voor de duur die je aangegeven hebt. Als de verkoper jouw bod aanvaardt (en er zijn geen opschortende voorwaarden), dan kan je hier niet meer op terugkomen. De woning wordt pas echt verkocht nadat een bod door verkoper en koper ondertekend wordt.
Welke documenten nodig bij compromis?
“Als verkoper ben je wettelijk verplicht om vanaf de start van de verkoop in het bezit te zijn van zeven documenten: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het keuringsattest van de elektrische installatie, het energieprestatiecertificaat, het postinterventiedossier, het kadastraal plan en de gegevens rond …
Wat moet er in de compromis staan?
Het compromis moet zo volledig en duidelijk mogelijk opgesteld worden om discussie achteraf te vermijden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, laat je dit best opstellen door een notaris als je je huis wil verkopen. Zo weet je 100% zeker dat alles juridisch in orde is en vermijd je verrassingen achteraf.