Inhoudsopgave
Voor het werknemersstelsel – het grootste van de drie – is de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) de overkoepelende instelling. De RSZ int zowel de werknemers- als de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid.
Waarom is RSZ ontstaan?
Op 28 december 1944 wordt de besluitwet afgekondigd die alle werknemers in de privé-sector in ons land een ruime sociale zekerheid biedt. De wet zet een systeem op poten dat sociale bescherming biedt in de vorm van pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslag en uitkeringen in geval van ziekte en invaliditeit.
Net als zelfstandigen in hoofdberoep betaal je in bijberoep een sociale bijdrage van 20,5% van je belastbaar inkomen. Maar de vastgelegde minimumbijdrage ligt beduidend lager: hoofdberoep: 741,63 euro per kwartaal. bijberoep: 82,05 euro per kwartaal.
Wie is onderworpen aan de bijzondere bijdrage Sociale Zekerheid?
Een bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid is verschuldigd ten laste van alle personeelsleden die geheel of gedeeltelijk onderworpen zijn aan de sociale zekerheid der werknemers.
Hoeveel sociale bijdrage betalen als zelfstandige?
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar.
De berekeningsbasis voor de sociale bijdrage is het netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige. Dit is het netto belastbaar inkomen zoals vermeld op jouw aanslagbiljet in de personenbelasting. Dit betekent dat alleen de belastingadministratie bevoegd is om jouw inkomsten vast te stellen.
Wat was de eerste verplichte verzekering?
10 april 1971: Invoering van het principe van verplichte arbeidsongevallenverzekering met als doel de harmonisering van de verschillende regelingen in de privésector. Daarnaast bepaalde deze wet de regeling omtrent loon en plaatste ook de weg van en naar het werk onder de verzekering.