Inhoudsopgave
Welke pil tijdens overgang?
Je kunt ervoor kiezen om tijdens de overgang gebruik te blijven maken van anticonceptiemiddelen die oestrogeen en progestageen bevatten. Vaak kiezen vrouwen hiervoor, omdat het overgangsverschijnselen zoals opvliegers of een onregelmatige menstruatie kan onderdrukken. Raadpleeg je huisarts voor de mogelijkheden.
Welke anticonceptie als christen?
Het condoom (68 procent) en de pil (65 procent) zijn favoriet. Volgens NPV-directeur Esmé Wiegman benaderen christenen de organisatie steeds vaker met vragen over anticonceptie, sinds de NPV vorig jaar een lespakket heeft ontwikkeld over seksualiteit. “Als christelijke organisatie zijn we tegen abortus”, legt ze uit.
Welke anticonceptiemethode heeft de voorkeur in geval van een vrouw van 53 die nog steeds menstrueert?
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Wat doet de pil in de overgang?
U kunt tijdens de overgang de pil ook door blijven slikken. De pil bevat vrouwelijke hormonen (progesteron en oestrogeen). Deze kunnen helpen bij overgangsklachten zoals heftige menstruatie, opvliegers en zweetaanvallen. Door het slikken van de pil heeft u minder last van deze klachten.
Kan je in de overgang zijn als je de pil slikt?
Als je de pil doorslikt, heb je geen last van de overgang Het heeft niets met overgangsklachten te maken. Dat geldt ook voor de Mirena-spiraal. En andersom werkt hormoontherapie niet als anticonceptie.
Welke anticonceptie verhinderen de ovulatie?
Als bij de vrouw geen eisprong optreedt, kan geen bevruchting plaatsvinden. Bij hormonale middelen kunnen we twee groepen onderscheiden: a. Combinatiemiddelen met oestrogenen en progestagenen: pil, ring, pleister.
Wat zijn de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?
De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. Je neemt elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip een pil om zwangerschap te voorkomen. Binnen deze categorie heb je de pil zonder oestrogeen en de combinatiepil met synthetische of lichaamseigen hormonen.
Hoe duur is een anticonceptiestaafje?
Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd.
Kun je zwanger worden als je niet meer menstrueert?
Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.
Kun je zwanger worden op je 52e?
Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.