Inhoudsopgave
Welke positieve emoties zijn er?
Er zijn diverse positieve emoties te benoemen. Voor dit artikel volg ik de tien die Barbara Fredrickson onderscheidt: plezier, dankbaarheid, sereniteit, belangstelling, hoop, trots, geamuseerdheid, inspiratie, ontzag, liefde.
Welke emoties kun je hebben?
Er zijn 6 basisemoties (dit zijn aangeboren, dus universele emoties)
- Vreugde. Aanverwant: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast.
- Verdriet.
- Angst.
- Boosheid.
- Verbazing/verrassing.
- Afschuw/walging.
Wat zijn alle gevoelens?
Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing. Maar onderzoekers van de University of California veronderstellen dat het anders zit. Er zouden geen 6 maar wel 27 verschillende groepen te onderscheiden zijn.
Wat zeggen emoties?
We hebben er tal van woorden voor zoals schreien, janken, gieren of grienen. Maar het is een gevoel wat geuit wordt. Dat kan verdriet zijn maar ook machteloosheid of onmacht. Uw gevoel van pijn kunt u uiten door te huilen maar ook huilen we wanneer we ontroerd zijn, blij of wanneer grote vreugde ons doorstroomd.
Wat zijn de 5 basis emoties?
We onderscheiden grofweg vijf basisemoties, 5 B’s: bang, boos, bedroefd, beschaamd en blij. 80% van je emoties heeft een negatieve lading, tegenover 20% ‘positief’.
Is rustig een emotie?
Er is een manier om hier uit te stappen. Als je het verschil al weet tussen emoties en gevoelens. Emoties zijn hele sterke en krachtige lichaamssensaties. Gevoelens zijn heel rustig en zacht, gemakkelijk om ook aan voorbij te gaan.
Wat zijn de hoofd emoties?
Alle emoties die je als mens kunt ervaren zijn terug te herleiden tot deze gedeelde basisemoties. Deze basisemoties staan bekend als vreugde, angst, verdriet, boosheid, liefde, verbazing of verrassing, schaamte of schuld en walging.
Wat kun je doen tegen emoties?
Als je jouw emoties niet de ruimte geeft om te uitten kan het zelfs zo zijn dat jouw angst eruit komt als boosheid, of je boosheid als verdriet….Gedachten over emoties
- Mindfulness. Pak momenten op de dag waarop je even stil gaat zitten.
- Muziek.
- Praten.
- Schrijven.
- Bewegen.
- Tekenen.
- Kijken.
Wat zijn gevoelens en emoties?
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe ‘energiestromen’. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
Wat zijn de basis emoties?
De basisemotie vindt plaats naar aanleiding van een bepaalde situatie of een spontane gebeurtenis. De zes universele basisemoties, te weten vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw, zijn aangeboren.
Wat zijn de 6 basis emoties?
Er wordt daarom ook vaak gesproken over 6 basis emoties, namelijk met een toevoeging van: Verbazing. Afschuw….Basis emoties
- Angst.
- Boosheid.
- Vreugde.
- Verdriet.
Wat zijn de 4 basis emoties?
Er is een veelheid aan gevoelens die vrijwel allemaal terug te voeren zijn op vier basisemoties (al is daar nog wel wat discussie over onder psychologen).
- Blij.
- Bang.
- Boos.
- Bedroefd.