Inhoudsopgave
- 1 Welke problemen hebben vluchtelingen?
- 2 Wat willen vluchtelingen precies?
- 3 Wat doet Nederland voor de vluchtelingen?
- 4 Waarom zijn vluchtelingen een probleem in Nederland?
- 5 Hoe reizen de vluchtelingen?
- 6 Waarom moeten we de vluchtelingen helpen?
- 7 Wat krijgt een Statushouder in Nederland?
- 8 Welke minister gaat over asielzoekers?
Welke problemen hebben vluchtelingen?
Vaak worden vluchtelingen ontvoerd om losgeld te kunnen vragen, gedwongen tot werk dat gelijk staat aan slavernij, of verkracht. Er komen ook veel vluchtelingen om het leven, bijvoorbeeld wanneer het bootje waarmee ze Europa proberen te bereiken omslaat, waardoor ze verdrinken.
Wat willen vluchtelingen precies?
Bij grote crises, zoals in Syrië, vluchten zoveel mensen naar omringende landen dat deze landen niet meer in staat zijn om al deze mensen op te vangen. VluchtelingenWerk vindt dat vluchtelingen altijd ergens bescherming moeten kunnen krijgen. Dat kan alleen als zoveel mogelijk landen meedoen.
Wat zijn de oorzaken van vluchtelingen?
Volgens het Vluchtelingenverdrag is een vluchteling iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen zijn: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Wat doet Nederland voor de vluchtelingen?
Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.
Waarom zijn vluchtelingen een probleem in Nederland?
Geweld en vervolging hebben vaak tot gevolg dat mensen in moeilijke omstandigheden leven, omdat ze bijvoorbeeld niet meer (veilig) kunnen werken en geen eten of kleding kunnen betalen. Daarom gaan ze op zoek naar een betere toekomst. Vluchtelingen in Servië op doorreis naar West-Europa, 2015.
Wat gebeurt er met de vluchtelingen?
Asielzoekers die in Nederland aankomen, worden opgevangen in een asielzoekerscentrum. Dit heet afgekort een azc. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (het COA) zorgt voor deze azc’s. De allereerste opvang van asielzoekers is in azc Ter Apel.
Hoe reizen de vluchtelingen?
Verreweg het grootste aantal vluchtelingen bereikt het land van bestemming door op reguliere wijze het vliegtuig te pakken en de grens te passeren met geldige reisdocumenten of visa, stelt Frontex, die de EU-buitengrenzen in de gaten houdt.
Waarom moeten we de vluchtelingen helpen?
WAAROM MOET EUROPA VLUCHTELINGEN HELPEN? Omdat alle EU-landen dat hebben beloofd met het ondertekenen van het VN- Vluchtelingenverdrag. Volgens dit verdrag moeten mensen die in hun eigen land gevaar lopen door oorlog of onderdrukking, bescherming krijgen in een ander land.
Waarom willen landen geen vluchtelingen opnemen?
Van asielzoekers wordt bij binnenkomst niet meer alleen de vingerafdruk gecontroleerd, maar ook de gezondheid en het veiligheidsrisico. Het moet ook allemaal veel sneller gaan dan nu, om ‘verschrikkelijke toestanden’ zoals in het Griekse vluchtelingenkamp Moria te voorkomen.
Wat krijgt een Statushouder in Nederland?
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 59 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Welke minister gaat over asielzoekers?
Immigratie en Asiel gaan naar de staatssecretaris van het Ministerie van Veiligheid & Justitie en Integratie gaat naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Wie is er verantwoordelijk voor de vluchtelingen?
Cordaid en zusterorganisatie Caritas helpen de vluchtelingen om hen een menswaardig bestaan te geven. De lente is weer begonnen en dus grijpen duizenden vluchtelingen bij een relatief rustiger zee hun kans om met gevaar voor eigen leven de oversteek naar Europa te maken.