Inhoudsopgave
Welke rechten heb ik als ik word aangehouden?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Wat gebeurt er als je wordt opgepakt door de politie?
Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau voor verhoor door de politie. De uren tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends worden niet meegeteld, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u ’s nachts wel horen.
Wat zeggen agenten bij een arrestatie?
Ze moeten je waarschuwen ( cautie) dat je niet hoeft te antwoorden. Je hoeft niets te zeggen en kunt je beroepen op je zwijgrecht. Waarschijnlijk zit je dan wel langer vast, maar na de zes of twaalf uur wordt een advocaat gewaarschuwd die je zal bezoeken en advies kan geven over wat je beter wel en niet kunt zeggen.
Hoe word je gearresteerd?
Als u verdachte wordt van het plegen van een strafbaar feit, dan kan de politie u staande houden en/of arresteren. Dit laatste noemt men ook wel aanhouden. Staande houden doet de politie om naar uw persoonsgegevens te vragen.
Wat houd voorlopige hechtenis in?
Na de bewaring beslist de raadkamer van de rechtbank of u nog langer vastgehouden moet worden. Dit heet gevangenhouding. Dit duurt maximaal 90 dagen. De voorlopige hechtenis (bewaring en gevangenhouding bij elkaar) kan tussentijds worden beëindigd.
Welke rechten heb je als pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?
U mag alleen over de gevolgen spreken. U mag zich bijvoorbeeld niet uitlaten of u van mening bent dat de verdachte strafbaar is, of commentaar geven op de gang van zaken ter zitting. Als u zelf niet in staat bent om te spreken of de schriftelijke slachtofferverklaring voor te lezen, kan uw advocaat dit namens u doen.
Hoe lang mag de politie je vasthouden?
Ophouden voor onderzoek (9 uur) Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.
Hoe lang kan de politie je vasthouden?
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.
Hoe verloopt een arrestatie?
Iedereen die door de Politie wordt aangehouden, wordt overgebracht naar het Politiebureau voor verhoor. De politie mag een verdachte na aanhouding maximaal 6 uur voor verhoor vasthouden. De tijd van 12 uur ’s nachts tot 9 uur in de ochtend wordt bij deze berekening niet meegeteld.
Wat is rechtmatig aanhouden?
In principe mag alleen de officier van justitie buiten heterdaad aanhouden. Ook kan de aanhouding buiten heterdaad bevolen worden door de Officier van Justitie (gesignaleerde verdachte). Rechtmatige burgeraanhoudingen zijn in deze gevallen dus te allen tijde uitgesloten.
Hoe lang in hechtenis?
De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd. Na een periode van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank komen.
Wat gebeurt er als je gepakt wordt?
Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat. Als u zelf geen vaste advocaat heeft, krijgt u een advocaat toegewezen die op dat moment piketdienst heeft.