Inhoudsopgave
Welke rechten hebben de verdachte en zijn advocaat met betrekking tot de verhoren?
Sinds 1 maart 2017 heeft een verdachte recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. De politie mag u bij een verdenking van een ernstig feit iets langer vasthouden voor onderzoek dan vroeger. Zo is er voldoende tijd voor de bijstand van een advocaat rondom het politieverhoor.
Welke vragen stelt de rechter aan de verdachte?
De rechter vraagt de getuige naar zijn geboortedatum, beroep en woonplaats en of deze familie van de verdachte is. Een getuige is verplicht om de waarheid te spreken. Dat betekent niet dat de getuige verplicht is om op elke vraag antwoord te geven.
Wat is de functie van de verdachte?
Een verdachte is volgens de wet iemand ten aanzien van wie uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld bestaat dat diegene een bepaald strafbaar feit gepleegd heeft. Verdachten hebben plichten maar ook rechten.
Welke vragen stelt een advocaat?
De advocaat dient zich dan de vragen te stellen (en daar zo nodig opmerkingen over te maken) of: Het slachtoffer misschien zelf ook een strafbaar feit heeft begaan….Hoe verloopt een strafzitting?
- feiten.
- persoonlijke omstandigheden.
- eventuele schadevergoeding slachtoffer.
Welke 3 dingen kan de officier van justitie doen bij een mogelijke rechtszaak?
De officier van justitie beslist wat er met een zaak gebeurt. Er zijn 3 uitkomsten: 1. de rechter beslist over de straf die de verdachte krijgt, 2. de officier van justitie bepaalt zelf de straf of 3. de verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot).
Welke rechten heb je als je aangehouden bent?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Wat gebeurd er bij een verhoor?
Het verhoor van de verdachte is bedoeld om in het kader van waarheidsvinding te achterhalen wat er is gebeurd. De verdachte kan hier duidelijkheid in verschaffen, maar ook het forensisch onderzoek en de verhoren van getuigen dienen daarbij als ondersteuning.
Welke 3 vragen stelt de rechter?
Deze regels geven dus aan in welke plaats (in vaktaal: arrondissement) uw zaak voor de rechter moet worden gebracht….De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:
- Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
- Is het een strafbaar feit?
- Is de dader strafbaar?
- Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?
Wat houdt verdachte in?
1. Een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. U bent dus een verdachte als er voldoende aanleiding is om u te verdenken van het plegen van een strafbaar feit. Het is dus onvoldoende als een politieagent op grond van pure intuïtie denkt dat u iets strafbaars gedaan heeft.
Waar is het begrip verdachte gedefinieerd in het wetboek?
Als verdachte wordt vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit.
Wat mag Politie vragen?
De politie mag altijd je ID vragen – maar je hoeft het niet altijd te geven. De politie* mag je ID vorderen als dat ‘redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak’. Bijvoorbeeld als je verdacht wordt van een strafbaar feit, of bij een vechtpartij op straat.