Inhoudsopgave
Welke richtlijnen en regels zijn belangrijk in de preventieve zorg?
Preventie naar type maatregel Gezondheidsbevordering: bevordert een gezonde leefstijl en een gezonde sociale en fysieke omgeving. Gezondheidsbescherming: beschermt de bevolking tegen gezondheidsbedreigende factoren. Voorbeelden: kwaliteitsbewaking van drink- en zwemwater, afvalverwijdering en verkeersveiligheid.
Hoe hangt preventie samen met gezondheid?
Preventie draagt bij aan het verkleinen van de verschillen in gezondheid tussen burgers, aan een hogere leeftijdsverwachting, minder zware zorg, lagere kosten voor burgers en bedrijven, duurzame inzetbaarheid van werknemers en een betere start voor alle kinderen.
Welke vormen van preventie zijn er?
Primaire preventie: activiteiten die voorkomen dat gezonde mensen een bepaald gezondheidsprobleem, ziekte of ongeval krijgen. Secundaire preventie: vroege opsporing van ziekten of afwijkingen bij personen die ziek zijn, een verhoogd risico lopen of een bepaalde genetische aanleg hebben.
Wat betekent preventie in de gezondheidszorg?
Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekten en calamiteiten. Het wordt vaak gebruikt om de kosten in de gezondheidssector terug te dringen. In de zorgsector vinden er allerlei preventieve activiteiten plaats, bijvoorbeeld preventie van hart- en vaatziekten, diabetes of chronische nierschade.
Wat betekent universele preventie?
Universele preventie richt zich op de gezonde bevolking (of delen daarvan) en bevordert en beschermt actief de gezondheid van de bevolking. Bijvoorbeeld de bewaking van de kwaliteit van het drinkwater of het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat is een preventieplan in de zorg?
Preventiemaatregelen worden ingedeeld naar het doel: ziektepreventie, gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming. Ziektepreventie: voorkomt specifieke ziekten of signaleert deze vroegtijdig. Voorbeelden: screening, vaccinaties en preventieve medicatie.
Welke wetten hebben direct te maken met preventie?
De vijf wetten waarin preventie een rol speelt, zijn de Wet publieke gezondheid ( Wpg Wet publieke gezondheid ), de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ( Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 2015), de Jeugdwet, de Zorgverzekeringswet ( Zvw Zorgverzekeringswet ) en de Wet langdurige zorg ( Wlz Wet langdurige zorg …
Wat zijn secundaire aandoeningen?
Symptomen die in de eerste plaats niet gekoppeld zijn aan de stoornis of aandoening, maar die het gevolg zijn van de uitwerking van de stoornis of aandoening op het lichaam en op het functioneren.