Inhoudsopgave
Welke slikproblemen zijn er?
Er bestaan twee soorten slikproblemen: Vaak of regelmatig verslikken: eten of drinken dat in de luchtpijp terechtkomt. Voedsel en/of dranken niet goed weg krijgen: het blijft als het ware ‘hangen’ in je mond, keel of slokdarm.
Heb ik slikproblemen?
Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U verslikt zich vaak of het eten blijft ‘hangen’ in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Wat zijn slikproblemen bij ouderen?
Als iemand ouder wordt, treden er veranderingen op in het slikken. Het kauwen van voedsel verloopt langzamer en moeilijker door krachtvermindering in de kauwspieren. Het coördineren van alle bewegingen wordt lastiger. Daarnaast kunnen problemen met het gebit er voor zorgen dat kauwen moeilijker gaat.
Wat zijn signalen van slikproblemen?
Moeite hebben met het kauwen van voedsel. Kauwen en slikken doet pijn. U verslikt zich of moet hoesten tijdens het eten en drinken. U kunt het voedsel niet doorslikken.
Waardoor kunnen slikproblemen ontstaan?
Hoe ontstaan slikproblemen? Slikproblemen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, keel en/of strottenhoofd. Het kan ook verkeerd gaan bij de aansturing van de spieren of door een plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmert.
Wat te doen als er eten in je keel blijft hangen?
Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van jouw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.
Wat als eten niet wil zakken?
Niet goed zakken van eten is de meest voorkomende klacht bij achalasie. Mensen kunnen wel goed het voedsel uit de mond naar de slokdarm slikken, maar dan blijft het ergens achter het borstbeen steken. Opvallend bij achalasie is dat het gaat om zowel vaste als vloeibare kost.
Wat te doen bij moeilijk slikken bij ouderen?
Logopedie bij slikproblemen Het is niet altijd haalbaar dat de cliënt weer helemaal ‘normaal’ kan slikken. Vaak blijven er aanpassingen nodig zoals het indikken van de voeding. De logopedist gaat bij slikproblemen de volgende zaken na: Houding en hoofdpositie.
Wat kun je doen bij slikproblemen?
Voedingsadviezen bij slik- en kauwproblemen
- Stap niet zomaar over op vloeibare voeding.
- Zachte voeding is vaak makkelijker te verwerken bij kauw- en slikproblemen.
- Gebruik in plaats van brood eventueel pap, vla of yoghurt.
- Kies zacht vlees zoals ragout of zachte vis zoals pangasiusfilet en vis uit blik.
Waarom kan het eten van grote happen leiden tot slikproblemen?
Als de voedselbrok achter op de tong ligt, wordt het doorgeslikt en komt het in de keel terecht. Dit is de ‘slikreflex’. Tegelijker- tijd worden de neus en de luchtpijp afgesloten, zodat hier geen voedsel in terecht kan komen. De spieren in de keelwand zorgen ervoor dat de voedselbrok naar de slok- darm gaat.