Inhoudsopgave
Volksverzekeringen
- Algemene Ouderdomswet (AOW)
- Wet langdurige zorg (Wlz), voor 1 januari 2015 Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
- Algemene nabestaandenwet (Anw)
- Algemene Kinderbijslagwet (AKW) – soms ook wel tot de sociale voorzieningen gerekend omdat deze geheel uit de algemene middelen wordt gefinancierd.
Is de Wmo een sociale voorziening?
De sociale voorzieningen zijn: Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), de Toeslagenwet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004), Wet …
ZW. In de Ziektewet (ZW) is geregeld dat zieke werknemers, waarbij er geen sprake (meer) is van doorbetaling van loon, recht hebben op een uitkering. Ook diegene die geen werkgever (meer) hebben, bijvoorbeeld vanwege werkloosheid kunnen bij ziekte aanspraak maken op een uitkering op basis van de ziektewet.
Wat zijn sociale zekerheidsinstellingen?
Sociale zekerheid is een publiek stelsel dat bedoeld is om inkomen en/of verzorging te garanderen voor natuurlijke personen of gezinnen (of andere samenlevingsvormen) die, tijdelijk of blijvend, niet (langer) in staat worden geacht om zelf in (voldoende) inkomen en/of verzorging te voorzien.
sociale voorzieningen
- de Participatiewet.
- het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)
- de Toeslagenwet (TW)
- de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong)
- de Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
Welke sociale premies zijn er?
Overzicht sociale verzekeringen
- Algemene Ouderdomswet (AOW);
- Algemene nabestaandenwet (Anw);
- Wet langdurige zorg (Wlz, tot 2015 AWBZ);
- Algemene Kinderbijslagwet (AKW) (voor deze verzekering betaalt u geen premie).
sociale verzekeringen Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen: de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een aparte, maar ook verplichte verzekering is de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Wie komen in aanmerking voor een uitkering op basis van een volksverzekering in Nederland?
Met de volksverzekeringen hebben mensen: een inkomen als ze de AOW-leeftijd hebben bereikt (Algemene Ouderdomswet (AOW)) een inkomen nadat de partner is overleden en de overblijvende partner bijvoorbeeld jonge kinderen verzorgt (Algemene nabestaandenwet (Anw))
U betaalt als werkgever de zogenaamde werkgeverslasten: 8% vakantiegeld en een deel van de sociale lasten. De sociale lasten bestaan met name uit premies voor de WW/WIA, de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet en premie voor de verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte.
Wat betekent sociale bijstand?
Sociale bijstand is de bijstand van overheidswege indien iemand onvoldoende middelen van bestaan heeft. De gemeente voert in Nederland hiervoor de bijstand uit middels de Participatiewet.
algemeen overheid: Inkomensoverdracht via de collectieve sector uit hoofde van een sociale verzekering of sociale voorziening …