Inhoudsopgave
Welke soort acne heb ik?
Bij acne zien we vele soorten huidafwijkingen zoals witte en zwarte mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en bultjes (noduli) en puistjes (pustels). Omdat er vele soorten huidafwijkingen te zien zijn noemen we acne ook wel een “polymorfe” (=veelvormige) huidaandoening.
Hoe ontstaat acné Conglobata?
Acne conglobata ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen zoals testosteron. Deze hormonen hebben een stimulerend effect op de haarzakjes en talgklieren met als gevolg haargroei en toegenomen talgproductie.
Hoe ziet acnes eruit?
Hoe ziet acne eruit? Acne vulgaris wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Als er een hevige ontsteking is, zijn deze puistjes pijnlijk en ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing littekens kunnen achterlaten.
Wat is Papulopustulosa?
Acne Vulgaris varieert in hevigheid van lichte acne (Acne Comedonica) en middelmatig tot soms hevige acne (Acne Papulopustulosa) tot zware acne (Acne Conglobata).
Hoe behandel je acne Conglobata?
De eerste keus behandeling bij acne conglobata is het orale middel isotretinoïne. Dit is een middel die de talgklierfunctie en de ontstekingen kan afremmen. Isotretinoïne is een langdurige kuur van tussen de 6 en 10 maanden.
Wat kun je doen tegen puistjes op je rug?
Onderstaande adviezen kunnen jou misschien goed op weg helpen in de strijd tegen acné op de rug:
- Probeer de puistjes en mee-eters niet zelf uit te knijpen!
- Gezondere voeding.
- Draag het liefst katoenen kleding.
- Reinig je rug met een speciale reinigingsgel.
- Exfolieer regelmatig.
- Rem de talgproductie.
- Spot Treatment.
Hoe weet je dat je acne krijgt?
Acne herken je aan puistjes en mee-eters. Deze kunnen op het gezicht, maar ook op de rug, borst, schouders en nek zitten. Soms ontstaan erg grote, rode, pijnlijke ontstekingen (infiltraten). Als de acne minder erg begint te worden, heb je op de plekken waar puisten zaten soms rood-paarse vlekken.
Hoe ontstaat een Jeugdpuistje?
Jeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de hormonale schommelingen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt.