Inhoudsopgave
Welke soorten DNA zijn er?
Verschillende soorten DNA
- Autosomaal DNA-profiel. Het meest bekende is het ‘normale’ DNA-profiel.
- Mitochondriaal DNA. In onze cellen, buiten de celkern, bevinden zich mitochondriën.
- Y-chromosomaal DNA-profiel.
- X-chromosomaal DNA-profiel.
- Verschillende soorten DNA, verschillende soorten onderzoek.
Wat is een gen eigenlijk?
Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. Er zijn in totaal zo’n 20.000 genen. We weten van maar ongeveer een kwart welke rol ze spelen bij bepaalde aandoeningen.
Hoe draait DNA?
In DNA draaien de twee strengen in een opwaartse spiraal langs elkaar heen. Deze structuur wordt een dubbele helix genoemd. De dubbele helix kan voorkomen in een groot aantal verschillende conformaties. De normale vorm is B-DNA.
Waarin zit meeste DNA?
Bij Eukaryoten (de “hogere” organismen zoals planten, dieren, schimmels en protisten) bevindt zich het belangrijkste DNA in de celkern (nucleus – vandaar ook nucleïnezuur). Daarnaast is er DNA in de mitochondriën (het mtDNA) en de eventueel aanwezige plastiden (het cpDNA).
Wat zit er in het DNA?
DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren. Een nucleïnezuur is opgebouwd uit verschillende nucleotiden. Een nucleotide is weer opgebouwd uit een suikergroep, namelijk desoxyribose, een fosfaatgroep en een stikstofbase. DNA heeft vier verschillende stikstofbasen: cytosine (C), guanine (G), adenine (A) en thymine (T).
Welke Erfelijkheidsonderzoeken zijn er?
Er zijn verschillende methoden om veranderingen in uw erfelijk materiaal op te sporen.
- Array-onderzoek. Bij array-onderzoek wordt bepaald of de juiste hoeveelheid materiaal van de chromosomen aanwezig is.
- Chromosomen onderzoek (karyotypering)
- DNA-onderzoek.
- Exoomsequencing (WES)
- Metabool onderzoek.
Hoe worden genen bepaald?
Een stuk DNA dat voor een bepaalde eigenschap codeert, vormt een gen. Een cel kan zijn DNA en daarmee zijn genen kopiëren om deze vervolgens bij de celdeling door te geven aan een dochtercel. Bij de voortplanting worden de genen op deze wijze, of via een speciale celdeling, doorgegeven aan de nakomeling.
Wat is genetisch materiaal en waaruit bestaat het?
Het materiaal waarop de genetische informatie ligt, zoals DNA en RNA.
Welke kant draait DNA?
Het DNA model heeft drie belangrijke eigenschappen: een DNA molecuul draait rechts-om, er is een brede en een smalle groef (major/minor groove), er zitten ongeveer 10-10.5 letters per volledige draai.
Waarom draait DNA naar rechts?
Het DNA van alle levende wezen op aarde bestaat uit een rechtsdraaiende dubbele helix. Alle aminozuren, de bouwstenen van Eiwit , zijn weer linksdraaiend. Dat de natuur dat zo doet, en hoe dat ooit begonnen is, blijft een mysterie.
Heeft elk chromosoom hetzelfde DNA?
Iedere chromosoom bestaat uit een lang, in elkaar gevlochten draad. Dit is het DNA (Desoxyribo Nucleic Acid). DNA is kortgezegd de stof die in de celkern zit en informatie (genetische code) bevat voor erfelijke eigenschappen, zoals haarkleur, huidskleur en kleur van de ogen.
Wat is de afkorting van DNA?
DNA is een molecuul. Dit is heel klein en nauwelijks met het blote oog te bekijken. DNA is een afkorting van deoxyribonucleid acid. In het Nederlands deoxyribonucleinezuur. Johan Friedrich Miescher ontdekte DNA. Hij vond het in witte bloedcellen die hij in het afval van het ziekenhuis had gevonden.
Wat is het meest bekende DNA-profiel?
Het meest bekende is het ‘normale’ DNA-profiel. Ofwel het autosomaal DNA-profiel. Dit DNA-profiel is uniek voor ieder individu. DNA bevindt zich op de 23 chromosomenparen die we allemaal in onze cellen hebben, en die we hebben gekregen van onze ouders.
Hoe maken onderzoekers een DNA-profiel?
Wanneer de onderzoekers genoeg DNA hebben, kunnen ze een DNA-profiel maken. Dit doen ze door te kijken naar de DNA-kenmerken op tien verschillende gebieden op het DNA. Dit geven ze weer door, de eerder genoemde, cijfers en de pieken. Aan de hand van het gevonden DNA-profiel gaan zij op zoek naar een ‘match’.