Inhoudsopgave
Welke soorten sterrenstelsels zijn er?
Typen sterrenstelsels
- E: elliptische stelsels, variaties van E0 voor bolvormig tot E7 voor langgerekt; deze bevatten weinig nieuwe sterren, stervorming en gas.
- S: spiraalstelsels, variaties van Sa voor strak gewonden spiraal tot Sc voor los gewonden spiraal.
- SB: balkspiraalstelsels, variaties van SBa tot SBc, als boven.
Hoe is het sterrenstelsel ontstaan?
Het is algemeen aangenomen dat elliptische stelsels ontstaan door het samensmelten van meerdere kleinere sterrenstelsels. Veel van de sterrenstelsels in ons universum zijn door middel van de zwaartekracht aan elkaar verbonden, betekenend dat ze de grip op elkaar nooit zullen verliezen.
Waar bevindt zich de Melkweg?
De Melkweg is uit ten minste 200 miljard sterren samengesteld, recentere schattingen spreken zelfs van rond de 400 miljard sterren, waarvan het grootste deel zich in de schijf bevindt. Het stelsel bevat oude en nieuwe sterren, en interstellaire materie.
Welke andere sterrenstelsels zijn in de buurt van het Melkwegstelsel?
De cluster waar ons Melkwegstelsel toe behoort heet de Lokale Groep. In de Lokale Groep bevinden zich enkele tientallen sterrenstelsels. Het grootste stelsel van de Lokale Groep is de Andromedanevel. Alle andere leden van de Lokale Groep zijn kleiner dan ons Melkwegstelsel.
Hoe kan de oerknal ontstaan?
De oerknal of big bang is de populaire benaming van de kosmologische theorie die op basis van de algemene relativiteitstheorie aannemelijk maakt dat 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond uit een enorm heet punt (ca. 1028 K), met een bijna oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit.
Wat is het verschil tussen het zonnestelsel en het sterrenstelsel?
Een sterrenstelsel is een stelsel, een systeem, dat bestaat uit sterren, en daarnaast uit uitgebreide stofwolken, gaswolken. Het meest bekende voorbeeld is de Melkweg, waartoe ook de zon behoort. Een planetenstelsel is de verzameling planeten rond een ster, zoals bijvoorbeeld het zonnestelsel rond de zon.
Welke planeten zitten er in de Melkweg?
Als je het aantal planeten in ons zonnestelsel neemt en het vermenigvuldigt met het geschatte aantal sterren kunnen er in de Melkweg wel 800 miljard tot 3,2 biljoen planeten zijn. Er zijn acht planeten rond onze ster, de zon. En in de hele Melkweg kunnen er wel honderden miljarden planeten zijn.
Wat voor soort sterrenstelsel is de Melkweg?
Ons sterrenstelsel, de Melkweg, is een spiraalstelsel van middelmatige grootte waarin zich tussen de 200 en 400 miljard sterren in bevinden. Naast al deze sterren bevinden er zich ook gaswolken in ons sterrenstelsel. De kennis die we over de Melkweg hebben, is nog vrij recent.
Wat is het verband tussen ons zonnestelsel en de Melkweg?
Men schat dat het Melkwegstelsel 13,5 miljard jaar geleden is ontstaan. Ons zonnestelsel ligt in één van de spiraalarmen van dit stelsel, op zo’n 25 000 tot 28 000 lichtjaar van de kern. Deze band omvat meer dan de helft van alle zichtbare materie (gaswolken en sterren) in ons sterrenstelsel.