Welke soorten transducers zijn er?

Welke soorten transducers zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten transducers, te noemen: array transducers, mechanische sector transducer en de 3D-transducers.

Wat is echokamer?

Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hele hoge frequentie, waardoor ze niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor.

Wat gebeurd er bij een echo?

Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Tijdens het maken van de echo zet de radioloog de echokop (transducer) op uw lichaam. Deze transducer zendt (onschadelijke) geluidsgolven uit, die door de organen in uw lichaam worden teruggekaatst.

Waarom wordt er gel gebruikt bij een echo?

Om het geluid goed te kunnen ontvangen en uitzenden, zit er gel tussen de transducer en de huid. De gel zorgt ervoor dat de golven van het ultrageluid goed overgebracht worden van en naar het lichaam. Ultrageluid kan zich namelijk niet verplaatsen door lucht.

Welke soorten echografie zijn er?

Pretecho’s

  • Vroege echo. Deze echo is vooral ter bevestiging van je zwangerschap.
  • Geslachtsbepaling echo. Vanaf 14-15 weken zwangerschap kunnen we het geslacht van je kindje met de echo in beeld brengen.
  • Echo 2D.
  • Echo 3D/4D.
  • Pret, maar ook een check.
  • Het aantal foto’s en de kwaliteit.
  • Andere mensen meenemen.

Wat is Hyperechogeen?

Echografie werkt met geluidsgolven. Deze worden in het lichaam teruggekaatst, afgebogen of geabsorbeerd. De teruggekaatste geluidsgolven produceren het uiteindelijke echobeeld. Hoe meer geluidsgolven gereflecteerd worden hoe echorijker/hyperechogener (=witter) het weefsel afgebeeld wordt.

Wat zien ze bij een Buikecho?

Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.

Wat doet een Echolaborant?

Wie aan een echo denkt, ziet vaak een zwangere vrouw voor zich. Een echografist doet veel meer. In feite zorg jij voor beeldmateriaal van zaken die zich in iemands lichaam afspelen, zodat artsen de juiste diagnose kunnen stellen. Dit kan dankzij geluidsgolven van zeer hoge frequenties.

Wat zie je op een echo van de buik?

Waarom nuchter voor een echo?

De regels verschillen per ziekenhuis, maar meestal houdt dit in dat je na 12 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. Voor een echografie van de organen van de onderbuik, zoals de endeldarm, moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek begint.

Wat is het doel van een echo?

Bij een echo zet de arts een soort microfoontje op de huid (transducer), dat geluidsgolven uitzendt. Het lichaam kaatst deze terug. Ze worden dan omgezet in afbeeldingen van het orgaan. Afwijkingen aan het hart of bloedvaten zijn zo zichtbaar te maken.

Hoe lang bestaat de echo?

Echoscopie in de zwangerschap bestaat al sinds de jaren zestig. In Nederland wordt het onderzoek van rond de 20 weken zwangerschap de laatste jaren al in veel centra uitgevoerd als pretecho of 20-wekenecho.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven