Welke specialist voor bijnieren?

Welke specialist voor bijnieren?

Samenwerking van specialisten Patiënten met een bijnierziekte krijgen met verschillende specialisten te maken, omdat de oorzaken en klachten ervan zeer divers zijn. Bijvoorbeeld de internist-endocrinoloog, internist-vasculair geneeskundige, kinderarts-endocrinoloog, chirurg, uroloog, radioloog of anesthesist.

Wat als je geen cortisol aanmaakt?

Gebrek aan cortisol kan leiden tot verschillende niet-specifieke verschijnselen zoals vermoeidheid, spierzwakte, gewichtsverlies, lage bloedruk of buikpijn. Op momenten van stress of ziekte is verhoogde aanmaak van cortisol noodzakelijk.

Welke buis voor bloedgroep bepaling?

EDTA (paars) Ideaal voor: hematologische bepalingen zoals Ht, reticulocyten, thrombocyten, leuko’s en differentiatie, maar ook voor de Coomb’s en bloedgroepbepaling.

Wat is Cushing’s Disease?

Bij het syndroom van Cushing heeft u te veel cortisol (stresshormoon) in uw lichaam. Verschijnselen zijn onder andere meer vet op de buik en nek, dunne armen en benen en minder spierkracht. Mogelijke oorzaken zijn: U gebruikt medicijnen met cortisol erin.

Welke hormonen worden er aangemaakt in de bijnieren?

Een bijnier bestaat uit een binnenste gedeelte (merg) en een buitenste gedeelte (schors). Het bijniermerg produceert twee hormonen die belangrijk zijn voor de regulatie van onder andere de bloeddruk: adrenaline en noradrenaline. De schors is opgebouwd uit drie zones die elk een eigen functie hebben.

Welke buis voor Glucosebepaling?

Grijze buis – fluoride Deze buis bevat natriumfluoride als inhibitor van de glucoseafbraak tot lactaat, en bevat oxalaat dat fungeert als anticoagulans. Deze buis wordt alleen gebruikt voor de bepaling van glucose en lactaat. Voor de bepaling van hemoglobine A1c gebruiken we bij voorkeur een EDTA buis.

Wat is serum onderzoek?

Serologie is de leer waarbij gekeken wordt naar de interactie van antigenen en antistoffen. In de praktijk zal men voornamelijk op zoek gaan naar antilichamen die gevormd werden door contact met pathogenen, lichaamsvreemde eiwitten of lichaamseigen eiwitten (in geval van een auto-immuunziekte).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven