Inhoudsopgave
Welke straffen in de klas?
Als een leerling door de les heen fluistert, mag daar niet een middag nablijven tegenover staan. De straf moet in verhouding staan tot het gedrag. Niet buiten mogen spelen is voor het ene kind een straf, maar het andere kind maalt er niet om. En weet dat uit de klas sturen zelden een oplossing is.
Wat voor straffen kreeg je vroeger op school?
Behalve lijfstraffen werden ook andere straffen uitgedeeld, om op het schaamtegevoel van het kind te werken. ‘Domme kinderen’ werden vroeger voor de klas gezet met een schandbord om de nek met een afbeelding van een ezel of de tekst ‘domoor’, zodat iedereen kon zien dat ze iets doms hadden gedaan.
Wat moet je doen bij nablijven?
Voorwaarde hiervoor is wel dat de docent ook blijft zitten tijdens het nablijven. Dit geeft één-op- één tijd die bijvoorbeeld ingevuld kan worden met een persoonlijk gesprek, samen wat organisatorische klussen doen (planten water geven) en/of strafregels schrijven.
Welke straffen mag de school geven en welke absoluut niet?
Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.
Hoe kan je je kind het beste straffen?
Er zijn verschillende methodes om te straffen, de een beter dan de ander:
- Een time-out. Als je peuter ongewenst gedrag vertoont, kan je hem even apart zetten, bijvoorbeeld op de gang, of stil laten zitten.
- Iets afnemen of ontzeggen.
- Een corrigerende tik.
Hoe zagen de scholen er vroeger uit?
Er werd hoofdelijk onderwijs gegeven: ieder kind kreeg van de meester een opdracht. Tweemaal per dag moest de leerling bij de lessenaar van de meester komen waar de opdracht werd nagekeken. De leerlingen leerden lezen, schrijven en in sommige gevallen rekenen. Kinderen betaalden per lesje.
Hoe heet middelbare school vroeger?
Vroeger kende men in Nederland de middelbare school, waar middelbaar onderwijs aan leerlingen werd gegeven. Schooltypen waren onder meer: hbs, mms, gymnasium, lyceum. Sinds 1 augustus 1968 zijn deze vervangen door school voor voortgezet onderwijs, meestal in een scholengemeenschap.