Inhoudsopgave
Welke telescoop is het beste?
Een groter objectief maakt de kijker uiteraard duurder. Een lichtsterke (verre)kijker met kleinere vergroting is beter voor kometen en nevels, een kijker met grotere vergroting is lichtzwakker en meer geschikt voor heldere objecten als planeten en de Maan.
Wat zie je met een sterrenkijker?
Wat zie ik met een telescoop? Met een telescoop kun je zelfs met de goedkoopste al goed de kraters op de maan zien of iets meer inzoomen op een planeet. Je kunt de maan, zon, planeten en verschillende nevels bekijken. Met een wat geavanceerdere telescoop kun je ook deep sky kijken zoals dat heet.
Wat voor telescopen bestaan er?
Je kunt de meeste telescopen indelen in drie typen: de refractor-telescoop, de reflector-telescoop en de catadioptrische telescoop. Deze drie telescooptypen werken compleet verschillend. Een refractor-telescoop werkt met lenzen, net als een verrekijker. Dit type telescoop wordt daarom ook wel lenzentelescoop genoemd.
Hoe kijk je door een sterrenkijker?
De telescoop maakt gebruikt van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst naar een dubbele holle lens. Op de achterkant van deze holle lens zit een (vang)spiegel die het licht door kaatst naar een gat in de hoofdspiegel waardoor het beken wordt met het oculair.
Wat zegt brandpuntsafstand van telescoop?
De brandpuntsafstand is de afstand die het licht af moet leggen om samen te komen in één punt (het brandpunt). De brandpuntafstand is voor telescopen een belangrijk getal. Mede door het brandpunt wordt de vergroting van een telescoop bepaald.
Welke telescoop voor Saturnus?
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.