Inhoudsopgave [hide]
- 1 Welke therapie bij ADHD?
- 2 Welke medicatie ADHD kind?
- 3 Waar richt cognitieve gedragstherapie zich op bij de behandeling van ADHD?
- 4 Waar zijn mensen met ADHD goed in?
- 5 Kan een kind van 2 ADHD hebben?
- 6 Hoe oud kun je kind testen op ADHD?
- 7 Welke behandeling bij ADD?
- 8 Hoe test je ADD?
- 9 Hoe ga je om met een ADD?
Welke therapie bij ADHD?
Een ADHD behandeling bestaat uit verschillende delen: psycho-educatie, ADHD medicatie, coaching en psychotherapie. Indien je naast ADHD ook last hebt van bijvoorbeeld een angst- of stemmingsstoornis, dan krijg je een aangepaste behandeling. In het geval van ADHD behandeling bij kinderen ontvangen ook de ouders hulp.
Welke medicatie ADHD kind?
De eerste keus in Nederland is het medicijn Methylfenidaat. Bekende merken van dit medicijn zijn: Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta. Tweede keus is het medicijn Dexamfetamine, met Tentin (voorheen Amfexa) en Elvanse als bekendste merknamen. Als derde keus kan gestart worden met het medicijn Atomoxetine.
Kan een kind van 4 ADHD hebben?
De eerste ADHD kenmerken komen vaak aan het licht wanneer je kind 3 of 4 jaar is, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd naar boven komen. We noemen ADHD een ontwikkelingsstoornis. Zo’n stoornis belemmert de ontwikkeling van een kind of jongere en is op latere leeftijd vaak moeilijk te herkennen of behandelen.
Wat is de meest gebruikte groep geneesmiddelen bij kinderen met ADHD?
Methylfenidaat is dan eerste keus. Bij onvoldoende effect of hinderlijke bijwerkingen komt atomoxetine of dexamfetamine in aanmerking.
Waar richt cognitieve gedragstherapie zich op bij de behandeling van ADHD?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag.
Waar zijn mensen met ADHD goed in?
Mijn motto is niet voor niets ‘ADHD in je eigen voordeel’!…10 voordelen van ADHD
- hyperfocus.
- spontaan.
- gevoel voor humor.
- creatief.
- groot empathisch vermogen.
- eerlijk en recht door zee.
- handelt vanuit gevoel.
- out of the box denker.
Welke Bachbloesem bij ADHD?
De Bachbloesemmix Hyperactiviteit en Concentratie is een natuurlijke en veilige ondersteuning voor kinderen die moeite hebben om aandachtig te zijn in de klas, snel afgeleid zijn of moeilijk kunnen stilzitten. De samenstelling zorgt voor meer innerlijke rust en minder impulsief gedrag.
Wat als ADHD medicatie niet werkt?
Als het medicijn niet goed werkt, vervalt niet de diagnose ADHD, want niet iedereen reageert immers op dit medicijn. Dan moet je een andere dosis of toedieningstijd, of een ander middel proberen. Als het medicijn niet werkt klagen patiënten over sufheid of over een ‘zombiegevoel’.
Kan een kind van 2 ADHD hebben?
ADHD ontstaat al op jonge leeftijd. De klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd tussen de 2 en 5 jaar, maar in elk geval voor de leeftijd van 7 jaar. Hoe ouder de kinderen worden hoe beter zij vaak kunnen omgaan met ADHD, maar de klachten blijven vaak ook tot op volwassen leeftijd aanwezig.
Hoe oud kun je kind testen op ADHD?
Officieel wordt de diagnose bij kinderen pas gesteld vanaf 5, 6 jaar. Natuurlijk begint ADHD al eerder, maar dan is het vaak moeilijk om hyperactiviteit te onderscheiden van normaal druk gedrag bij peuters en kleuters.
Wat gebeurt er als je ADHD pillen slikt?
Er is een aantal medicijnen voor de behandeling van ADHD. Middelen van eerste keus zijn de stimulantia. Zij compenseren de tekorten aan dopamine en/of noradrenaline door remming van de heropname of door de productie te stimuleren. Stimulantia zijn bij goed gebruik veilig, doeltreffend en niet verslavend.
Wat is een rebound bij ADHD?
Bij een rebound is het medicijn plotseling uitgewerkt en komen de ADHD-verschijnselen in verhevigde mate terug. Het gedrag wordt dan drukker en impulsiever dan vóór de medicatie. Rebound ontstaat doordat de medicatie niet regelmatig genoeg wordt ingenomen.
Welke behandeling bij ADD?
Welke behandelingen zijn er voor ADD?
- Cognitieve Gedragstherapie (CGT) Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie.
- Intensieve Systeemtherapeutische Thuisbehandeling (IST)
- Vaktherapie.
- Medicijnen.
- Psycho-educatie.
Hoe test je ADD?
Het onderzoek en de diagnose Om ADD vast te stellen kijkt de behandelaar naar gedragskenmerken in verschillende omstandigheden. Hiervoor vraagt de psycholoog naar beschrijvingen van ouders en / of leerkrachten en natuurlijk het verhaal van het kind.
Kan ik mij laten testen op ADHD?
De online ADHD test / ADD test van PsyQ is zorgvuldig samengesteld door onze ervaren psychologen. De test geeft aan of jouw klachten mogelijk verband houden met ADHD of ADD. Als dit het geval is, neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar PsyQ.
Kun je genezen van ADD?
Behandeling en medicijnen ADD is niet te genezen, maar er zijn bijvoorbeeld wel cursussen voor mensen met ADD die inzicht geven in wat de stoornis precies met je doet en hoe je als ADD’er zo goed mogelijk met de problemen om kunt gaan. Inzicht in de stoornis is voor mensen die het hebben erg belangrijk.
Hoe ga je om met een ADD?
Tips
- Blijf communiceren.
- Sta stil bij iemands leuke eigenschappen.
- Help je kind of partner met kleine praktische zaken rond planning en organisatie, zolang dit voor jou geen te zware belasting wordt.
- Geef de persoon met ADD de ruimte en tijd die hij/zij soms nodig heeft om alles te verwerken.