Inhoudsopgave
Bekende virussen bij mensen zijn:
- Humaan papiloma virus: de veroorzaker van wratten.
- Het herpes simplex virus: de veroorzaker van de koortslip.
- Het Varicella zostervirus: de veroorzaker van waterpokken en gordelroos.
- Het norovirus: een veroorzaker van buikgriep en diarree.
- Het influenza virus: de veroorzaker van griep.
De meeste virale infecties veroorzaken niet langer dan drie dagen achtereen koorts; duurt de koorts langer of komt de koorts terug na één of twee koortsvrije dagen, dan zou er een secundaire bacteriële infectie kunnen spelen.
Wat zijn virale klachten?
De symptomen van een infectie met een virus zijn soms niet erg specifiek. Vaak heeft u koorts, maar dit hoeft niet altijd. Overige symptomen zijn afhankelijk van welke organen getroffen zijn door het virus. Heeft u een virus van de luchtwegen, dan heeft u meestal een verkoudheid en moet u hoesten.
Een virusziekte of virusinfectie wordt in een organisme veroorzaakt door het binnendringen van virussen. De daaropvolgende reactie van het organisme kan zich uiten als een infectieziekte. Virussen kunnen zich alleen binnen gastheercellen vermenigvuldigen.
Hoe ontwikkel je een virusinfectie?
Over het algemeen ontwikkelt je lichaam zelf voldoende weerstand om de virusinfectie onschadelijk te maken. Dit is niet altijd het geval. Er zijn vele virussen bekend die verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Virussen kunnen op vele plaatsen in het lichaam problemen, met name ontstekingen, veroorzaken.
Welke Antivirusmiddelen worden gebruikt om een infectie te voorkomen?
Als een infectie vaak terugkomt, kunnen antivirusmiddelen ook worden gegeven om een infectie te voorkomen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir, valaciclovir, ganciclovir en valganciclovir. Om u te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins.
Wat kan een virusinfectie veroorzaken?
Maar slechte bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken op verschillende plekken in je lichaam. Oorzaak van een virusinfectie. Je kunt op verschillende manieren besmet raken met een virus: Via de longen of het maag-darmkanaal. Je kunt bijvoorbeeld ziek raken door de lucht in te ademen die iemand anders heeft uitgeniest of uitgehoest.