Welke vormen van huwelijkse voorwaarden zijn er?

Welke vormen van huwelijkse voorwaarden zijn er?

Er zijn drie bekende soorten huwelijkse voorwaarden: koude uitsluiting, de beperkte gemeenschap van goederen en het verrekenbeding. In de praktijk wordt vaak gezien dat er gekozen wordt voor een combinatie van deze vormen, vooral de combinatie tussen koude uitsluiting en een verrekenbeding komt vaak voor.

Is het nog mogelijk om in gemeenschap van goederen te trouwen?

Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die alleen van u (of uw partner) waren vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen niet in de gemeenschap.

Wie in gemeenschap van goederen wil trouwen moet in 2020?

Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.

Wat moet je doen om te trouwen?

Om voor de wet te trouwen tekenen jullie een huwelijksakte. De huwelijksakte wordt getekend door het bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Deze akte krijgen jullie niet mee maar wordt opgeborgen in het gemeentelijk archief. De trouwambtenaar tekent ook het trouwboekje, deze kunnen jullie wel ontvangen.

Welke drie varianten van huwelijkse voorwaarden zijn er?

De drie soorten huwelijkse voorwaarden die grofweg kunnen worden onderscheiden zijn de ‘koude uitsluiting’, de verrekenstelsels en de beperkte gemeenschap. Deze zullen hierna besproken worden.

Hoeveel kost een huwelijkscontract bij de notaris?

Kosten opstellen volledige gemeenschap van goederen Dan moet je dit officieel laten registreren. De voorwaarden worden vastgelegd in een ‘notariële akte’ en zijn pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. Het opstellen ervan doe je bij een notaris en het kost gemiddeld tussen de €400,- en €1.200,- euro.

Welke huwelijken vallen onder de wettelijke beperkte gemeenschap?

Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen: Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.

Wat leg je vast bij geregistreerd partnerschap?

In partnerschapsvoorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. U kunt ook juist kiezen dat alles van u samen is (algehele gemeenschap van goederen). Voor het maken van partnerschapsvoorwaarden gaat u naar de notaris.

Welke documenten nodig om te trouwen?

In principe doe je dat met een identiteitskaart of een paspoort. Kan je geen identiteitskaart of paspoort voorleggen, dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand elk ander document aanvaarden dat je identiteit bewijst. Bijvoorbeeld een rijbewijs of laissez passer met foto.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven