Welke vormen van seksuele intimidatie zijn er?

Welke vormen van seksuele intimidatie zijn er?

(Her)ken jij alle 11 de vormen?

  • Verbaal. Seksueel getinte opmerkingen of seksueel getinte sms’jes, e-mails of brieven. Intieme vragen over andermans privéleven.
  • Non-verbaal. Aanstaren.
  • Fysiek. Vastpakken, arm om de schouder leggen, ‘knijpen’.

Wat zijn de risicogroepen van seksuele intimidatie?

Medewerkers met een tijdelijk contract en jonge en/of alleenstaande vrouwen behoren tot de risicogroepen. Bij ‘seksuele intimidatie’ kan het gaan om verbaal, non-verbaal en/of fysiek gedrag met een seksuele gevoelswaarde dat als doel of gevolg heeft om iemand in zijn of haar waardigheid aan te tasten.

Wat zijn seksueel getinte opmerkingen?

Seksueel getinte opmerkingen of grappen. Intieme vragen stellen over iemands seksleven. E-mails of berichten via sociale media sturen die seksueel getint zijn. Opmerkingen maken over iemands uiterlijk die seksueel van aard zijn.

Wat te doen bij seksuele intimidatie op de werkvloer?

Een aangifte bij de politie over seksuele intimidatie kan aanleiding geven tot de opsporing van een strafbaar feit. De politie start hier vervolgens een onderzoek naar. Verder is het mogelijk om de werkgever iets ten laste te leggen, namelijk het niet-preventief optreden.

Hoe herken je seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie wordt heel duidelijk als bijvoorbeeld iemand je (ongewenst) probeert te kussen, opzettelijk de doorgang blokkeert of te vaak te dicht bij je in de buurt komt.

Welke gedragingen kun je zien bij een slachtoffer van ongewenste intimiteiten?

Ongewenste intimiteiten zijn bv. seksueel getinte, seksistische of homofobe opmerkingen, opdringerig gedrag, gluren, oneerbare voorstellen en handtastelijkheden.

Wat wordt er verstaan onder seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie is: opmerkingen, gebaren en handelingen die een seksueel karakter hebben en die het slachtoffer als ongewenst ervaart. Denk aan seksueel getinte opmerkingen of berichten, iemand vastpakken, aanranding en verkrachting.

Hoeveel vrouwen krijgen te maken met seksuele intimidatie?

Het percentage van seksueel misbruik ligt bij vrouwen hoger dan bij mannen: 15% tegen 7%. 5% van de vrouwen zei te zijn geconfronteerd met fysiek seksueel geweld, 11% met niet-fysieke seksuele intimidatie en 7% met online seksuele intimidatie.

Wat is seksueel pesten?

Bij seksuele intimidatie gaat het om opmerkingen, gebaren en handelingen die seksueel getint zijn en die werknemers als ongewenst ervaren. Het kan gaan om verbaal en non-verbaal gedrag en om fysiek contact.

Wat houdt seksuele intimidatie in?

Wat kun je doen bij ongewenste intimiteiten?

Hoe reageren op ongewenste intimiteiten

  1. Geef eenduidige signalen. Praat en handel op besliste wijze.
  2. Laat je lichaam meespreken.
  3. Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen.
  4. Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig.

Waar komt seksuele intimidatie vandaan?

Seksuele intimidatie kan zich overal voordoen – op het werk, op de universiteit, op straat, in winkels, in uitgaansgelegenheden of in het openbaar vervoer, op een vliegveld, zelfs thuis. In essentie is het elke onwelkome seksuele toenadering, waar die ook maar plaats vindt in het openbaar zowel als privé.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven