Inhoudsopgave
Welke vormen van therapie zijn er?
Vormen van psychotherapie
- Cognitieve gedragstherapie.
- Psychoanalyse en psychoanalytische psychotherapie.
- Cliëntgerichte psychotherapie.
- Relatie- en gezinstherapie (systeemtherapie)
- Groepspsychotherapie.
- Kinder- en jeugdpsychotherapie.
- Integratieve psychotherapie.
Welke vragen stelt een psychiater?
De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.
Waar is psychotherapie op gericht en tussen welke twee categorieën maken we een onderscheid?
Psychotherapie is gericht op het psychisch functioneren en beoogt psychische problemen op te heffen of te verminderen en/of een gestagneerde leeftijd adequate ontwikkeling weer op gang te brengen.
Is psychotherapie effectief?
Het is een voorkeursbehandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen met zowel enkelvoudige als meervoudige of complexe psychische problematiek. Het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van psychotherapie laat zien dat het vaak effectief is bij persoonlijkheidsproblematiek, zelfs effectiever dan medicatie.
Waar is psychotherapie op gericht?
Psychische klachten verminderen of beter hanteerbaar maken, dat is het doel van psychotherapie. Daarbij is de inzet van de cliënt even belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden.
Hoe snel werkt psychotherapie?
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten: Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen.
Hoeveel sessies psychotherapie?
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.