Inhoudsopgave
Welke vragen stel je bij close reading?
Je stelt tekstgerichte vragen die leerlingen stimuleren om dieper in een tekst te duiken en de tekst te doorgronden. Je laat leerlingen veel met elkaar praten, discussiëren en schrijven over de tekst. De leerlingen komen tot diep tekstbegrip.
Wat zijn Tekstgerichte vragen?
Belangrijke kenmerken bij Close Reading zijn het herhaald (voor)lezen van een tekst en de interactie over deze tekst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tekstgerichte vragen. Op deze manier ga je veel dieper in op het verhaal en ontstaat er bij de kinderen meer tekstbegrip.
Waar komt close reading vandaan?
Close Reading is een evidence based aanpak voor het begrijpend luisteren- en lezen in het basisonderwijs. De aanpak draagt bij aan beter tekstbegrip en verbetert de leesmotivatie van leerlingen. Close Reading komt uit Amerika (Fisher & Frey), inmiddels is deze aanpak vertaald naar de Nederlandse situatie.
Wat is begrijpend luisteren?
Bij begrijpend luisteren gaat het om de vaardigheid om aan gesproken taal betekenis toe te kennen én om het adequaat kunnen reageren op gesproken taal. Hierin onderscheiden we: begrijpen. interpreteren.
Wat is List?
list – Zelfstandignaamwoord 1. een oplossing voor een probleem waardoor tegenstrevers worden verrast, in ongunstige zin: slim bedrog ♢ Het houten paard was een list om Troje binnen te komen. 2. (verouderd) het vermogen om een oplossing die tegenstrevers verrast, te bedenken Woordherkomst…
Wie Wat Waar kaarten voorlezen?
Wie-wat-waar? Introduceer eerst de wie-wat-waar kaarten nadat je een verhaal of prentenboek hebt voorgelezen. Vraag de kinderen met behulp van deze kaarten over WIE het verhaal ging, WAT er gebeurde en WAAR het verhaal zich afspeelde.
Welke manieren van lezen zijn er?
Welke leesstrategieën zijn er?
- Oriënterend lezen. Bij de leesstrategie oriënterend lezen kun je kijken of een tekst voor jou bruikbaar is.
- Globaal lezen. Je gebruikt de leesstrategie globaal lezen als je op zoek bent naar de hoofdzaken van een tekst.
- Zoekend lezen.
- Intensief lezen.
- Studerend lezen.
- Kritisch lezen.
Waarom begrijpend luisteren afnemen?
Je volgt de ontwikkeling op leerling-, groeps- en schoolniveau en kunt de resultaten gebruiken om je onderwijs te evalueren. “Hoe beter leerlingen gesproken taal begrijpen, hoe meer voordeel zij er op en buiten school van hebben. Ook wordt de combinatie van kijken en luisteren steeds belangrijker.” Tip!
Hoe oefen je begrijpend luisteren?
Tips
- Laat een kind het verhaal naspelen, het liefst met bijbehorende materialen en/of plaatjes uit het verhaal.
- Laat een kind het verhaal nabouwen met LEGO of natekenen op papier. Volg daarbij de opbouw begin-midden-eind.
- Besteed aandacht aan specifieke taalbegrippen zoals bijvoorbeeld ‘zin’, ‘bladzijde’, ‘verhaal’