Inhoudsopgave
Welke waterplanten geven zuurstof?
Geschikte soorten zuurstofplanten voor de vijver zijn:
- Glanzend Fonteinkruid (Potamogemon Lucens)
- Waterpest (Elodea)
- Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)
- Gedoornd Hoornblad (Ceratophyllum demersum)
Hebben waterplanten zuurstof nodig?
Zoals gezegd zijn zuurstofplanten onmisbaar voor een heldere vijver. Het bijzondere aan deze planten is niet dat ze zuurstof produceren (dat doen alle planten), maar wel dat ze hun zuurstof rechtstreeks aan het vijverwater afgeven. Zuurstofplanten leven volledig onder water.
Hoe geven waterplanten zuurstof?
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Waar zijn waterplanten goed voor?
Waarom zijn waterplanten zo belangrijk? Waterplanten houden het water helder. Ze nemen voedingsstoffen (onder andere stikstof en fosfaat) op en scheiden zuurstof uit. De komst en groei van waterplanten is op zich een heel goede ontwikkeling.
Welke waterplanten vijver?
10 soorten waterplanten voor de vijver
- Waterlelie (Nymphaea)
- Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)
- Waterpest (Elodea)
- Fijne waterranonkel (Ranunculus aquatilis)
- Drijvend fonteinkruid (Potamogeton natans)
- Waterviolier (Hottonia palustris)
- Watergentiaan (Nymphoides peltata)
- Grof hoornblad (Ceratophyllum demersum)
Hebben waterplanten grond nodig?
Bij het aanleggen van een vijver is de keuze voor de juiste waterplanten noodzakelijk. De meeste waterplanten hebben een zeer voedselrijke bodem nodig. Het grind zorgt ervoor dat de grond zich niet met het water mengt en houdt het water zo helder.
Hoe diep moeten waterplanten?
De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 15 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.
Waarom geven waterplanten meer zuurstof?
Dankzij de zonnestralen die de planten opvangen, kunnen ze aan fotosynthese doen. Tijdens dit proces nemen ze CO2 op en geven zuurstof terug af. Dit is de reden waarom ze een belangrijke pijler zijn voor het natuurlijk evenwicht van een heldere en gezonde vijver. Zorg dus altijd voor ruim voldoende zuurstofplanten.
Waarom zuurstofplanten in vijver?
Zuurstofplanten zijn erg belangrijk voor de vijver. Deze planten houden het vijverwater namelijk helder. Dit doen ze, doordat ze bij hun groei alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Wanneer de zuurstofplanten hierin slagen, groeien ze goed en zal er in de vijver geen groei van algen optreden.
Wat doet krabbescheer?
Zoals vele waterplanten heeft ook de krabbescheer een functie. Deze planten geven onder water zuurstof aan het water. Als vijverplant valt de krabbescheer dus ook onder de categorie zuurstofplanten. Daarnaast neemt de krabbescheer veel voedingsstoffen op uit het water.