Inhoudsopgave
Welke wetgeving is van toepassing mbt kwaliteitszorg?
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) vervangt per 1 januari 2016 de wetten Kwaliteitswet Zorginstellingen en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector. De Kwaliteitswet is van toepassing op álle instellingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen, RIAGG’s, privé-klinieken, etc.) in de zorgsector.
Welke wetgeving is belangrijk voor de zorg?
De belangrijkste wet voor de beroepsuitoefening is de Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg), die zorgt dat de kwaliteit hoog is en blijft. In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt.
Wat zegt de wet over dwang in de zorg?
De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).
Welk wetsartikel is er op 1 januari 2020 bijgekomen?
De Wzd regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van patiënten/cliënten met een verstandelijke beperking en patiënten/cliënten met een psychogeriatrische aandoening (bijvoorbeeld dementie). De kern van deze wet is: ‘Nee, tenzij’.
Wat is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg?
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening.
Wat is de verplichte geestelijke gezondheidszorg?
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg geeft vanaf 1 januari 2020 meer instrumenten voor verplichte zorg op maat. Zo krijgen mensen die verplicht worden behandeld, en hun familie met deze nieuwe wet meer inspraak.
Wat is de Wet verplichte ggz?
Wet verplichte ggz (Wvggz) De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening.