Welke ziektes kun je krijgen door een ongezonde leefstijl?
Ongezonde leefgewoontes zijn van grote invloed op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaataandoenin- gen, diabetes, beroerte en specifieke vormen van kanker.
Wat is een chronische welvaartsziekte?
“Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Deze ziekten, waar je je leven lang last van houdt, worden ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd.
Wat zijn de oorzaken van welvaartsziekten?
We noemen dit welvaartsziekten; een term die duidelijk maakt dat de schade ontstaat door leefgewoonten die nauw samenhangen met de moderne welvaart (bijvoorbeeld roken, excessief alcoholgebruik, te veel eten, gebrek aan lichaamsbeweging en dergelijke).
Is overgewicht een welvaartsziekte?
Obesitas wordt vaak aangeduid als welvaartsziekte, maar ook in armere gebieden is de aandoening aan een opmars bezig. Eerst en vooral is honger niet per definitie hetzelfde als ondervoeding. Naast een tekort aan voeding leidt ook een te eenzijdig dieet tot gezondheidsproblemen.
Waarom is diabetes een welvaartsziekte?
Diabetes is een chronische ziekte, hoewel je het risico op een hartziekte kunt beperken door de risicofactoren te beperken. De welvaartsziekte diabetes is sterk gerelateerd aan overgewicht en komt met het toenemende voedselaanbod over de hele wereld steeds meer voor.
Wat heeft suiker te maken met welvaartsziekten?
Suikers en zetmeel Een hoge consumptie daarvan vergroot waarschijnlijk de kans op obesitas en diabetes type 2 en mogelijk ook op metabool syndroom. De auteurs adviseren om de consumptie van met suikers gezoete dranken te beperken en suikervrije en laagcalorische alternatieven te promoten.
Wat kost obesitas de maatschappij?
Obesitas is 1 van de duurste kostenposten binnen de gezondheidszorg. Nederland besteedt jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro aan de gevolgen van ernstig overgewicht. De indirecte kosten zijn ongeveer 2 miljard euro per jaar.
Hoeveel kosten dikke mensen?
Hoogleraar gezondheidseconomie Johan Polder rekent voor dat de verzuimkosten van obesitas even hoog zijn als de ziektekosten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lagere productiviteit van te zware mensen. In totaal worden de kosten van overgewicht en obesitas op 3,2 miljard euro geschat.