Inhoudsopgave
Welke zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?
Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s)? Het doel: een wereld waarin ecologische, maatschappelijke en economische behoeften nog beter in evenwicht zijn. 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s) in vijf domeinen moeten tegen 2030 voor een betere wereld zorgen.
Hoeveel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn er?
Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De SDGs zijn van 2016 tot 2030 van kracht, en vervangen de millenniumdoelstellingen die eind 2015 zijn vervallen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.
Waarom zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld?
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen hebben grotere aandacht voor vrede en veiligheid, economische ontwikkeling en milieuthema’s. Ze gaan ook verder dan de Millenniumdoelen met het volledig uitroeien van armoede en honger.
Wat betekent SDGs?
In september 2015 worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.
Wat is de naam van de voorganger van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?
De ‘Agenda 2030’ met zijn 17 ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ of ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015.
Waarom passen deze SDG binnen de algemene doelstellingen van de VN?
Door het bereiken van de doelstellingen maken we een einde aan armoede, beschermen we de planeet, en verzekeren we dat alle mensen vrede en welzijn ervaren. De 17 doelstellingen staan beschreven in een officieel document: ‘Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development’.
Hoe zijn de SDGs ontstaan?
In 2015 liepen de MDGS af, het is vrij lastig te meten wat we hier allemaal mee bereikt hebben. Wel werd het al snel duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarom werd een opvolging van de MDGs bedacht, dit zijn de SDGs, die bovendien veel ambitieuzer zijn volgende de VN. De SDGs bouwen dus voort op de MDGs.
Wat is een Minimumdoel?
Minimumdoelen op het vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes die de onderwijsoverheid wenselijk acht voor een bepaalde leerlingenpopulatie.