Wie bepaalt het monetair beleid?
De Europese Centrale Bank (ECB) coördineert het monetair beleid voor de hele eurozone. De ECB is onder andere een programma van monetaire verruiming gestart, waarbij de ECB de schulden van vooral zuidelijke lidstaten opkoopt om de rente op staatsleningen te drukken.
Hoe kan de overheid inflatie bestrijden?
Hoe kan het rentebeleid de inflatie beïnvloeden? De Europese Centrale Bank (ECB) kan met behulp van rentebeleid proberen de inflatie te beïnvloeden. Door de rente te verhogen of te verlagen kan de ECB consumptie aanmoedigen of juist afremmen, waardoor de inflatie zal stijgen of dalen.
Is het beleid van de Nederlandse bank?
We zijn onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) en het Eurosysteem. Hierin werkt DNB mee aan monetair beleid, betalingsverkeer en valutamarktoperaties. We zijn een deel van het Single Supervisory Mechanism (SSM), verantwoordelijk voor het Europees bankentoezicht.
Hoe werkt het financiele systeem?
Onder de reguliere mondiale geldsystemen liggen specifieke ontwerpkeuzes: Ons geld wordt voor het overgrote deel gecreëerd als rentedragende schuld. Dat is de manier hoe geld ontstaat en hoe het in omloop gebracht wordt.
Waarom heeft de ECB een inflatiedoelstelling?
Net als andere grote centrale banken streeft de ECB naar een inflatie van gemiddeld 2 procent „op de middellange termijn” (zo’n drie jaar). Dit om een buffer te hebben tegen deflatie, een negatieve prijsspiraal die de economie zou kunnen ruïneren.
Wie is de baas van DNB?
DNB kent sinds kort een nieuwe president: prof. dr. Klaas Knot, voorheen plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten bij het ministerie van financiën. Daarvoor werkte hij bijna twaalf jaar voor DNB, onder meer als economisch beleidsmedewerker en als divisiedirecteur.
Wie is de baas van de Nederlandse Bank?
De huidige president van DNB, Klaas Knot, moet als lid van het bestuur van de ECB vrij kunnen besluiten over het te voeren monetaire beleid.