Inhoudsopgave
Wie betaald de reclassering?
Reclassering Nederland is een zelfstandige organisatie, het is geen onderdeel van justitie. De reclassering wordt voor een groot deel betaald door middel van subsidiegelden. Gemeenten financieren enkele activiteiten van de reclassering, doch het leeuwendeel is afkomstig van het ministerie van Justitie.
Waarom moet iemand naar de reclassering?
Voorkomen en verminderen van crimineel gedrag. Dat is het doel van Reclassering Nederland. Dat doen we door risico’s zoveel mogelijk te beheersen en een dader of verdachte te stimuleren crimineel gedrag te veranderen. Daarbij werken we samen met justitie, zorg, politie, gevangeniswezen en gemeenten.
Hoe is de reclassering ontstaan?
Bijna 200 jaar geleden begonnen enkele welgestelde Nederlanders het ‘Genootschap tot zedelijke verbetering der gevangenen’. Onze voorvaders. Vanaf het oprichten van ‘het genootschap’ in 1823 zijn er veel ontwikkelingen geweest die hebben geleid tot het huidige Reclassering Nederland.
Is de reclassering van de overheid?
Reclassering Nederland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Reclassering Nederland: adviseert de rechtbanken en het Openbaar Ministerie (OM) over daders en verdachten; leidt verdachten zo nodig door naar de forensische zorg.
Hoe wordt de reclassering gefinancierd?
Reclassering Nederland (RN), de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) en het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering voeren in Nederland de reclassering voor volwassenen uit. Deze zelfstandige organisaties worden grotendeels gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Waar staat de reclassering voor?
De reclassering is een instantie die personen begeleidt die als gevolg van het (vermoeden van het) plegen van een strafbaar feit met politie of justitie in aanraking zijn gekomen.
Hoeveel cliënten worden er jaarlijks begeleid door de reclassering?
Totaal aantal toezichten 2020 731 cliënten kwamen onder toezicht van Reclassering Nederland door een Penitentiair Programma en/of Elektronische Monitoring en 470 cliënten door een voorwaardelijke invrijheidstelling.