Inhoudsopgave
Wie betaald rekeningen na overlijden?
Het meest gemakkelijke is het als de overledene beschikt over een en/of-rekening met de partner of een van de kinderen. Deze en/of-rekening wordt namelijk niet geblokkeerd en kunnen rekeningen altijd worden betaald. De kinderen geven dan een notaris de opdracht om namens hen een verklaring van erfrecht op te stellen.
Welke rekening geblokkeerd bij overlijden?
Bij een overlijden blokkeert de bank alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene, alsook alle gemeenschappelijke of onverdeelde rekeningen van de overledene en zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Zélfs de eigen rekeningen van de overlevende partner worden geblokkeerd.
Wie betaalt ziekenhuiskosten na overlijden?
Andere rechters vinden dat de erfgenamen die verworpen hebben niet meer kunnen worden aangesproken voor de kosten van laatste ziekte. Ze zeggen dat enkel de ouder zelf de kinderen kan aanspreken op basis van de onderhoudsplicht en niet het ziekenhuis nadat de ouder is overleden.
Waarom wordt een bankrekening geblokkeerd bij overlijden?
Om te vermijden dat de rekeningen van een overledene nog snel leeggehaald worden door de erfgenamen, worden ze geblokkeerd. De erfgenamen moeten elke bank waar de overledene zicht-, spaar of effectenrekeningen of een kluis had, verwittigen van het overlijden.
Wat kan ik doen als mijn rekening geblokkeerd is?
Banken blokkeren de rekening van een klant wanneer ze zien dat er crimineel geld via die rekening wordt doorgesluisd. Vaak is dat omdat de rekeninghouder een oplichter heeft geholpen geld van een slachtoffer te innen. Die rekeninghouder is zich daarvan niet altijd bewust.
Wat als je de begrafenis niet kan betalen?
Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.