Inhoudsopgave
Wie heeft de klavecimbel uitgevonden?
Ten noorden van de Alpen zijn de instrumenten, althans zoals ze tot ons gekomen zijn, later gebouwd dan in Italië. Het eerste grote klavecimbel dat bewaard is, werd in 1537 in Leipzig gebouwd door Hans Müller (zijn naam staat op het instrument vermeld, voor het overige is hij onbekend).
Hoe is de klavecimbel ontstaan?
Tegen het einde van de 16e eeuw werden de eerste klavecimbels gebouwd in Italië. Ze dienden als goedkoop oefeninstrument voor het pijporgel. Het nieuwe instrument waaide over naar de rest van Europa. Uit deze tijd stamt ook het Susanne van Soldt-manuscript, een verzameling muziek voor onder andere klavecimbel.
Hoe ziet een klavecimbel eruit?
Het klavecimbel is een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. Het ziet eruit als een vleugelpiano maar klinkt helemaal anders. Het geluid lijkt meer op dat van een gitaar of een harp. Je kan ook op een spinet oefenen, dat is wat kleiner, zoals een buffetpiano tegenover een vleugelpiano.
Wie was de eerste pianist?
De allereerste piano werd tussen 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori.
Wie bouwde de eerste piano?
De piano is tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence uitgevonden, en heette toen Gravicembalo col piano’e forte, pianoforte, fortepiano, of hammerklavier. Silbermann was een van de eerste Duitse pianobouwers, en Johann Sebastian Bach heeft ook al kennis gehad van diens instrumenten.
Wat is het klavecimbel?
Een klavecimbel (oorspr. clavicymbalum: cymbaal met toetsen; Eng. harpsichord, Dts. Kielflügel) is een toetseninstrument, ontstaan in de 14e eeuw, met snaren in het verlengde van de toetsen die aangetokkeld worden met een plectrum.
Waar bestaat een piano uit?
Een piano is een slag-, toets- en snaarinstrument uit de citerfamilie dat bespeeld wordt met een enkel klavier en twee of drie pedalen. De piano heeft grote witte toetsen en kleine zwarte toetsen. Bij de voorlopers van de piano (klavecimbel) waren deze tinten omgekeerd.
Wat kost een klavecimbel?
Een nieuw klavecimbel kunt u kopen vanaf 3.300 euro en een spinet al vanaf 2.000 euro.