Inhoudsopgave
Wie heeft er voorrang op een kruispunt?
De hoofdregel is: bestuurders van rechts hebben voorrang. Denk bijvoorbeeld aan een kruising. Die voorrang geldt overigens alleen als er geen andere verkeerstekens, zoals voorrangsborden of haaientanden staan. Fietsers hebben ook voorrang van rechts, voor voetgangers geldt dit niet, omdat zij geen bestuurders zijn.
Heeft een voetganger voorrang op een gelijkwaardig kruispunt?
Rijd je dus met je auto over een voorrangskruispunt of een voorrangsweg, dan moet je alle andere bestuurders voorrang geven, maar dat hoeft niet voor een voetganger. Op een gelijkwaardige kruising geldt de algemene regel dat alle bestuurders van rechts voorrang krijgen. Dan moet je deze voorrang geven.
Hoe werkt voorrang op een kruispunt?
Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. Bestuurders die naar links afslaan, moeten tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt naar rechts afslaan voor laten gaan (uitgezonderd een tram). ”korte bocht gaat voor lange bocht”.
Hoe is de voorrang op een erf?
Artikel 45 – Snelheid en voorrang in een erf In een erf gelden de normale voorrangsregels waarbij bestuurders, bestuurders van rechts voorrang dienen te verlenen. Kruispunten binnen een erf zijn gelijkwaardige kruispunten.
Heb je altijd voorrang op een rotonde?
Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg, maar in de praktijk wordt tegenwoordig bijna op elke rotonde de voorrang door borden geregeld. Is dat niet zo, dan geldt de regel dat rechts voor gaat.
Wie gaat er voor op een gelijkwaardig kruispunt?
Rechts gaat voor De belangrijkste regel op een gelijkwaardige kruising gelijkwaardig kruispunt is dat alle bestuurders die van rechts komen voorrang hebben.
Welk verkeersbord geeft aan dat bestuurders bij het volgende kruispunt voorrang moeten verlenen aan rechts?
Verkeersborden die bij deze les horen
Soort | Betekenis |
---|---|
Bord betreffende de voorrang | Voorrang op het eerstvolgende kruispunt. |
Bord betreffende de voorrang | Een onderbord mag de verkeersborden B1, B3, B5, B7 en B15 aanvullen om het tracé van de weg aan te duiden waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben. |