Wie heeft het gezag bij een OTS?

Wie heeft het gezag bij een OTS?

Bij een OTS behouden beide ouders het ouderlijk gezag. Zij zijn wel verplicht om de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen. De gezinsvoogd krijgt zelf geen gezag over het kind waarop hij toeziet.

Waar staat OTS voor?

De ondertoezichtstelling (OTS) (artikel 1:255 BW) is de belangrijkste maatregel van kinderbescherming. Doel van de OTS is om kinderen te beschermen die in hun ontwikkeling worden bedreigd of veiligheidsrisico’s lopen. De maatregel is erop gericht ouders te ondersteunen en te begeleiden.

Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?

Een voogd heeft alle zeggenschap over een kind, een gezinsvoogd heeft geen ouderlijk gezag want dat blijft bij de ouders. Een gezinsvoogd adviseert en begeleidt ouders en kind en is vaak tijdelijk betrokken bij een gezin gedurende de maatregel van de Ondertoezichtstelling.

Wat mag een gezinsvoogd wel en niet?

De gezinsvoogd hoeft niet precies te doen wat jij wilt en mag een andere beslissing nemen, maar hij of zij moet de redenen wel goed aan je uitleggen, net zolang totdat jij het begrijpt.

Wie legt OTS op?

Als de kinderrechter het noodzakelijk vindt dat uw gezin verplicht hulp krijgt, dan wijst hij het verzoek tot ondertoezichtstelling toe. De kinderrechter geeft een bepaalde jeugdinstelling (gecertificeerde instelling, bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg) de opdracht om de ondertoezichtstelling uit te voeren.

Wie is verantwoordelijk bij OTS?

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van een ots die de kinderrechter oplegt. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die in hun regio de maatregel uitvoert. Voor 1 januari 2015 stonden kinderen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Wat is een voogd jeugdzorg?

Voogdij is het gezag over een minderjarige dat door een ander dan een ouder wordt uitgeoefend (art. 1: 245 BW lid 3). Het gaat om kinderen van ouders die (tijdelijk) geen gezag meer hebben over het kind, van wie de ouders zijn overleden of kinderen geboren uit een minderjarige moeder.

Wie is gezinsvoogd?

De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van de problemen. U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind.

Wat mag een jeugdbeschermer?

Een jeugdbeschermer is iemand die adviezen geeft over de opvoeding en specifieke hulp inzet. De jeugdbeschermer maakt hierover afspraken met de ouders. De ouders houden het gezag over hun kind en blijven daarmee zelf verantwoordelijk voor het kind.

Wat houd gezinsvoogd in?

Hulp van gezinsvoogd De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van de problemen. U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind.

Kun je in hoger beroep tegen OTS?

Bent u het niet eens met de beslissing van de kinderrechter? Dan kunt u in hoger beroep bij het gerechtshof. U heeft hier een advocaat voor nodig. Uw advocaat moet het hoger beroep instellen binnen 3 maanden na de uitspraak.

Wie kan een OTS aanvragen?

aanvragen? Niet iedereen kan een O.T.S. aanvragen. Mensen die dit wel kunnen zijn de ouders van het kind, iemand anders die het kind verzorgt en opvoedt, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie*.

Als de ontwikkeling van een kind door problemen in een gezin in gevaar dreigt te komen, kan de kinderrechter besluiten tot een ondertoezichtstelling (OTS). Bij een OTS behouden beide ouders het ouderlijk gezag. Zij zijn wel verplicht om de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen.

Wat is een voogdij gezag?

Voogdij is gezag over minderjarige kinderen dat niet door de ouders wordt uitgeoefend, maar door iemand anders. Een voogd moet 18 jaar of ouder zijn en mag niet onder curatele staan of aan een geestelijke stoornis lijden. Voogdij kan door één voogd of door twee voogden samen (gezamenlijke voogdij) worden uitgeoefend.

Wat is de rol van de voogd?

Een voogd is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van een minderjarig kind van iemand anders. Een reden hiervoor kan zijn dat de ouders niet meer leven of slecht voor hun kinderen zorgen. Deze persoon heeft dan de voogdij over de kinderen. Veel ouders zetten in hun testament wie na hun overlijden de voogdij krijgt.

Wat zijn de voorwaarden voor gezamenlijke voogdij?

Ouders kunnen 2 personen aanwijzen als voogd. Ook partners van gelijk geslacht kunnen voogd van een kind worden. Voor gezamenlijke voogdij gelden deze voorwaarden: De voogden hebben een goede persoonlijke band met het kind. Het kind moet kunnen opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving bij beide voogden. De rechter beoordeelt dit per geval.

Wat is een voogdijprocedure?

Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders. Bijvoorbeeld na het overlijden van één of beide ouders. Of als de ouders het gezag (tijdelijk) niet kunnen uitoefenen. De voogdijprocedures vallen onder het civiel recht. Een verzoek aan de rechtbank om een voogd te benoemen kan alleen door een advocaat worden gedaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven