Wie heeft retentierecht?

Wie heeft retentierecht?

Recht van retentie Het retentierecht is een bevoegdheid die aan de schuldeiser toekomt om de nakoming van zijn verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten, totdat zijn vordering wordt voldaan. Eenvoudiger gezegd: de te leveren zaak nog even achterhouden totdat is betaald.

Wat is retentierecht bouw?

De wet heeft aannemers een sterk recht gegeven om betaling af te dwingen: het retentierecht. Kort gezegd houd je daarmee de bouwplaats net zo lang op slot, totdat alles is betaald. Uiteraard kan dat niet zo maar en dan is er ook nog de vraag wat de gevolgen zijn voor onderaannemers.

Hoe lang duurt retentierecht?

Het retentierecht duurt niet eeuwig. Wanneer de uit de wet voortvloeiende bevoegdheid er niet meer is (bijvoorbeeld, de bevoegdheid tot opschorting is weggevallen omdat de schuldenaar zijn deel van de overeenkomst is nagekomen), dan vervalt ook het retentierecht.

Wat is preferentie of retentierecht?

Een retentierecht is de bevoegdheid van de schuldeiser om in bepaalde gevallen een roerende of onroerende zaak van zijn schuldenaar onder zich te houden, zolang de vordering van de schuldeiser niet is voldaan. Wel heeft u als retentor voorrang op de verkoopopbrengst boven de andere schuldeisers.

Wie zijn schuldeisers met retentierecht?

Het retentierecht is het recht van een schuldeiser om een goed, dat hij van de schuldenaar onder zich heeft, niet af te geven aan de schuldenaar zolang zijn vordering niet is voldaan. Het is een uitwerking van het algemene opschortingsrecht: als uw wederpartij niet presteert, behoeft u ook niet te presteren.

Wat is een retentie overeenkomst?

Wat is een retentierecht? Als een overeenkomst tussen 2 partijen is aangegaan bestaan er tussen de contractpartijen over en weer verplichtingen. Het retentierecht geeft degene die een zaak van een wanbetaler onder zich houdt het recht om deze zaak onder zich te houden totdat zijn vordering is voldaan.

Wat zijn preferente vorderingen?

Preferente schuldeisers zijn het UWV, de Belastingdienst en werknemers met een loonvordering van voor het uitspreken van het faillissement. Deze schuldeisers krijgen hun vorderingen voldaan voor de concurrente schuldeisers. Ook wordt er wel gesproken van feitelijk preferente schuldeisers.

Wat zijn feitelijke preferente schuldeisers?

Preferente schuldeisers zijn het UWV, de Belastingdienst en werknemers met een loonvordering van vóór het uitspreken van het faillissement. Deze schuldeisers krijgen hun vorderingen voldaan vóór de concurrente schuldeisers (zie verderop in dit stuk). Ook wordt er wel gesproken van feitelijk preferente schuldeisers.

Welke schuldeisers hebben voorrang?

Binnen de rangorde schuldeisers gaan preferente schuldeisers altijd boven concurrente en achtergestelde schuldeisers. Een uitzonderingspositie is weggelegd voor vorderingen van separatisten met een zakelijk zekerheidsrecht. Separatisten kunnen vorderingen rechtstreeks verhalen op het vermogen van de schuldenaar.

Wie zijn preferente schuldeisers bij loonbeslag?

Preferente schuldeisers zijn o.a. de Belastingdienst, het UWV , het College van Zorgverzekeraars. en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wanneer er boven de beslagvrije voet nog geld over is gaat dat naar de overige schuldeisers.

Waar vind ik het recht op retentie?

Het recht van een schuldeiser om een zaak dat hij onder zich heeft van de schuldenaar, onder zich te houden totdat zijn vordering wordt voldaan. Het retentierecht kan worden uitgeoefend op roerende zaken (bank, auto, fiets) maar ook op onroerende zaken die gebouwd worden (huis in aanbouw). …

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven