Inhoudsopgave
- 1 Wie is aansprakelijk opdrachtgever of uitvoerder?
- 2 Is de opdrachtgever aansprakelijk?
- 3 Kun je de gemeente aansprakelijk stellen?
- 4 Wie is verantwoordelijk voor werkzaamheden?
- 5 Wat is bouwschade?
- 6 Wat is een Bouwexploit?
- 7 Wat is het verschil tussen hoofdaannemer en onderaannemer?
- 8 Waar is de gemeente verantwoordelijk voor?
Wie is aansprakelijk opdrachtgever of uitvoerder?
De hoofdregel is dat degene die de onrechtmatige daad pleegt aansprakelijk is. De opdrachtgever heeft in de meeste gevallen slechts opdracht gegeven aan de aannemer en daarmee nog niet onrechtmatig gehandeld. De professionele opdrachtgever is dan ook eerder aansprakelijk dan de particuliere opdrachtgever.
Is de opdrachtgever aansprakelijk?
Krachtens artikel 6:171 BW is de opdrachtgever (risico) aansprakelijk voor fouten van niet-ondergeschikten aan wie hij bedrijfsgerelateerde werkzaamheden heeft uitbesteed of overgelaten.
Is de hoofdaannemer aansprakelijk voor de onderaannemer?
Een hoofdaannemer en een onderaannemer zijn allebei hoofdelijk aansprakelijk voor iemand die schade tijdens de werkzaamheden oploopt. Het maakt dus niet uit hoe deze partijen onderling de verplichtingen van het vergoeden van schade hebben geregeld.
Kun je de gemeente aansprakelijk stellen?
U kunt de gemeente aansprakelijk stellen voor schade die u lijdt door schuld of nalatigheid van de gemeente. Er zijn twee soorten schade waarvoor u schadevergoeding kunt vragen: Schade doordat de gemeente wegen, pleinen, openbaar groen en bouwwerken niet goed onderhoudt.
Wie is verantwoordelijk voor werkzaamheden?
– De gebouweigenaar (hier tevens: opdrachtgever); – De werkgever (hier tevens: opdrachtnemer); – De werknemer. Kort door de bocht is de werkgever, vanuit de arbeidsomstandighedenwet, de hoofdverantwoordelijke voor zijn uitvoerend personeel.
Wie is verantwoordelijk voor schade?
Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
Wat is bouwschade?
Wanneer de aannemer onvoldoende zorgvuldig te werk gaat kan hij aansprakelijk worden gehouden voor deze schade. Deze bouwschade ontstaat voornamelijk als gevolg van trillingen, zoals heien, het slaan van damwandplaten, het slaan met een sloopkogel en het rijden met zwaar materiaal.
Wat is een Bouwexploit?
Je buren kunnen daarom voor de verbouwing een bouwexploit sturen. Dat is een brief waarin zij bij de aannemer aandringen om voorzorgsmaatregelen te nemen bij de verbouwing om schade te voorkomen en om een nulmeting te doen. Met een nulmeting stelt de aannemer vooraf de bouwkundige conditie van het huis vast.
Wie is verantwoordelijk bij onderaanneming?
De hoofdaannemer, die een gedeelte van de werken uitbesteedt aan een onderaannemer, is tegenover de bouwheer contractueel verantwoordelijk voor de werken die hij aan onderaannemers heeft toevertrouwd.
Wat is het verschil tussen hoofdaannemer en onderaannemer?
Met andere woorden: de hoofdaannemer mag het werk en ook (onderdelen van) de leiding laten uitvoeren door hulppersonen (zoals een uitvoerder of onderaannemer). Dit geeft de hoofdaannemer grote vrijheid om hulppersonen in te schakelen voor het aangenomen werk.
Waar is de gemeente verantwoordelijk voor?
geeft officiële documenten uit, zoals een paspoort of identiteitskaart en een rijbewijs. geeft uitkeringen aan wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de jeugdhulp.
Wie is verantwoordelijk voor de openbare ruimte?
De gemeente is als eigenaar van de openbare ruimte altijd risico-aansprakelijk. Voor schade die ontstaat in het beheerde gebied, maar niets te maken heeft met de beheeractiviteiten, kun je de gemeente als eigenaar van de grond aansprakelijk stellen.