Inhoudsopgave
Wie is de volmachtgever?
Ieder meerderjarig persoon kan aan een ander de bevoegdheid geven om in zijn naam op te treden en rechtshandelingen te verrichten. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen, een formulier in te vullen of een betaling te verrichten. De persoon die de bevoegdheid geeft wordt volmachtgever genoemd.
Wie stelt levenstestament op?
Iedereen in Nederland kan een levenstestament opstellen. Persoonlijke en medische zaken mag u zelf vastleggen in een onderhandse akte. Toch is voor veel handelingen een notariële akte vereist. Dat betekent dat er een handtekening van een notaris nodig is.
Wat is een notarieel volmacht?
Een notariële volmacht is een akte die u samen met de notaris opstelt waarin u een derde persoon de bevoegdheid geeft om namens u beslissingen te maken en/of handelingen uit te voeren.
Hoe regel je volmacht?
U kunt zelf iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin u hem of haar de bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Het meest komt voor dat u iemand een volmacht geeft om te ondersteunen met de financiële zaken, bijvoorbeeld omdat u dat zelf niet meer kunt.
Wat is toereikende volmacht?
Het uitgangspunt is dat de gevolmachtigde instaat voor het bestaan van een (toereikende) volmacht (artikel 3:70 BW). Als hij zonder (toereikende) volmacht handelt met een derde, is hij voor eventuele schade aansprakelijk. In sommige gevallen is de volmachtgever aan de onbevoegde handeling gebonden.
Wat is het verschil tussen een machtiging en een volmacht?
Een machtiging is de verklaring waarmee de bevoegdheid wordt verleend om in naam van de verlener van de machtiging een feitelijke handeling uit te voeren. Anders dan de volmacht betreft de machtiging niet de bevoegdheid om een rechtshandeling te verrichten.
Wat moet er in een levenstestament?
In een levenstestament legt u vast wie voor u financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld vanwege dementie. Met behulp van een levenstestament houdt u zelf de regie van uw leven in handen.
Is een levenstestament wel nodig?
Zonder levenstestament moet je bij de rechtbank bewindvoering en mentorschap aanvragen en is toestemming van de rechter altijd nodig bij uitgaven boven € 1.500. Met een levenstestament beslist jouw gevolgmachtigde hier zelf over. Je kunt in een levenstestament vastleggen wie er over je gezondheid mag beslissen.
Hoe wordt je gemachtigde?
Een algemene volmacht kunt u via de notaris regelen. Dit heet een notariële volmacht. Een algemene volmacht kunt u ook buiten de notaris om regelen. Dat wordt ook wel een onderhandse volmacht genoemd.
Wat regel je bij de notaris?
je financiën, onderneming, woning en andere onroerende zaken; schenkingen, of je deze wilt (blijven) doen en zo ja, onder welke voorwaarden; het geven van toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen; praktische zaken voor na overlijden (begrafenis of crematie).
Kan een gemachtigde internetbankieren aanvragen?
Je kunt iemand machtigen om de Betaalrekening te beheren. De gemachtigde kan vervolgens alleen (geld)handelingen verrichten voor producten die direct aan de Betaalrekening zijn gekoppeld. De gemachtigde kan geen producten aanvragen of wijzigen en de rekening blijft altijd op naam van de rekeninghouder staan.