Inhoudsopgave
Wie is er op Mars geweest?
De planeet staat relatief dichtbij, heeft een aards karakter en er is ooit stromend water geweest. Robots verkennen Mars op dit moment om te onderzoeken of er ooit iets heeft geleefd. Verschillende landen hebben machines op Mars gezet, maar een mens is er nog nooit geweest.
Hoeveel rovers zijn er op Mars geweest?
Mars Exploration Rovers: de Spirit en de Opportunity (NASA) In juni 2003 stuurde NASA twee onbemande robotwagens naar Mars: de Spirit en de Opportunity. Deze twee Mars Exploration Rovers kunnen zich over grote afstanden voortbewegen over het Marsoppervlak, onderzoek doen, foto’s maken en gegevens naar de Aarde zenden.
Wat onderzoeken ze op Mars?
Mars staat al tientallen jaren in de belangstelling van wetenschappers. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar de planeet. Satellieten en robots zoeken naar sporen van water en leven en er wordt gekeken of er misschien ooit een bemande vlucht naar Mars kan vertrekken.
Hoe lang blijft de rover op Mars?
Perseverance en Ingenuity Op 18 februari 2021 landde de rover op Mars, in Jezero, een diepe krater nabij de evenaar van de planeet, ooit een diep meer. De rover zal hier minstens twee jaar rondrijden om monsters te verzamelen die aanwijzingen kunnen geven over mogelijk leven op Mars.
Hoe kan er water op Mars zijn?
Waterdamp dat in de atmosfeer van Mars te vinden is, gaat er over in ijs. En wanneer het ijs op zoutrijke grond rust, komt het smeltpunt ervan lager te liggen. Heel concreet betekent dat, dat het ijs al bij een temperatuur van -10 graden Celsius smelt. Zo ontstaat er vloeibaar, zout water op het oppervlak van Mars.
Wat gaat Rover doen op Mars?
Maar wat gaat de Rover eigenlijk doen op Mars? De Rover gaat onderzoeken of er vroeger milieus hebben bestaan waarin microbiologisch leven mogelijk zou zijn geweest. De robot gaat op zoek of er daadwerkelijk tekenen zijn van vroeger microbiologisch leven op de planeet. Daarbij wordt vooral gekeken naar speciale rotsen.
Hoe lang blijft de perseverance op Mars?
Het ging razendsnel, maar na zeven spannende minuten kon de vluchtleiding van NASA opgelucht ademhalen. De marsverkenner Perseverance heeft na een reis van zeven maanden het oppervlak van de rode planeet bereikt.