Wie is overtreder Awb?

Wie is overtreder Awb?

Volgens artikel 5:1 lid 1 Awb is de overtreder: “degene die de overtreding pleegt of medepleegt”. De aard van de overtreding bepaalt dus wie precies de overtreder is. Dat luistert nauw, blijkt weer eens uit een uitspraak van de Raad van State van 4 november 2020.

Wie is overtreder bestuursrecht?

Onder overtreder wordt verstaan: degene die de overtreding pleegt of medepleegt. 3. Overtredingen kunnen worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen. Artikel 51, tweede en derde lid, van het Wetboek van Strafrecht is van overeenkomstige toepassing.

Wie is er ook alweer overtreder?

Handhaving is mogelijk als er een overtreding is. Van een overtreding is sprake als er een wettelijk voorschrift wordt geschonden. De overtreder is diegene die de overtreding pleegt.

Wat is handhavend optreden?

Handhavend optreden en advocaat Dan moet het bestuursorgaan dat hiertoe bevoegd is in beginsel handhavend optreden. Handhavend optreden kan bestaan uit het houden van toezicht en het opleggen van bestuursrechtelijke sancties. Bestuursorganen kunnen bestuursrechtelijke sancties of strafrechtelijke sancties opleggen.

Wat is bestuursrechtelijk optreden?

Bestuursrechtelijk optreden Bij last onder bestuursdwang wordt de overtreding op kosten van de overtreder ongedaan gemaakt. Bij een last onder dwangsom wordt per tijdseenheid of aantal overtredingen een bedrag geïnd. Op deze wijze wordt de overtreder gedwongen om de (gevolgen van de) overtreding ongedaan te maken.

Is de gemeente verplicht te handhaven?

In beginsel zal de gemeente handhavend moeten optreden tegen een (rechts)persoon die een wettelijk voorschrift overtreedt. De beginselplicht tot handhaving brengt niet met zich mee dat een gemeente ook altijd direct na het ontdekken van de overtreding een bestuurlijke sanctie moet opleggen.

Wat is bestuursrechtelijk handhaven?

Bestuursrechtelijke handhaving ‘in enge zin’ ziet toe op het opleggen van bestuursrechtelijke sancties (zoals bestuursdwang, dwangsom en intrekking van de vergunning of een andere begunstigende beschikking) door een bestuursorgaan, in principe zonder voorafgaande tussenkomst van een rechter.

Waaruit bestaat bestuursdwang?

Bestuursdwang is het bewegen van de overtreder van een wettelijk voorschrift tot het ongedaan maken van deze overtreding, of, als dat niet lukt, het ongedaan maken van de overtreding door de overheid. Bestuursdwang gebeurt in het algemeen op kosten van de overtreder.

Wat te doen als gemeente niet handhaafd?

Het geeft u de mogelijkheid om de gemeente of de provincie in gebreke te stellen (artikel 4:17 Algemene wet bestuursrecht, dwangsom bij niet tijdig beslissen) als niet tijdig wordt beslist. Indien de gemeente of provincie na de ingebrekestelling niet tijdig beslist, dan moet er een boete aan u worden betaald.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven