Inhoudsopgave
- 1 Wie is zelfstandige voor de sociale zekerheid?
- 2 Welke uitkeringen krijgt een zelfstandige niet?
- 3 Wie betaalt de sociale bijdragen?
- 4 Welke zijn de verplichtingen van een zelfstandige qua sociaal statuut?
- 5 Wat als je als zelfstandige geen werk hebt?
- 6 Wat te doen bij ziekte als zelfstandige?
- 7 Wat is sociale zekerheidsbijdrage?
- 8 Hoe minder sociale bijdrage betalen?
Als zelfstandige zorgt u, in tegenstelling tot werknemers, zelf voor uw sociale zekerheid. Dat betekent dat u zich moet aansluiten bij een socialeverzekeringsfonds en dat u zelf bijdragen betaalt. In ruil voor die bijdragen krijgt u een aantal rechten en voordelen, zoals: gezinsbijslag.
Welke uitkeringen krijgt een zelfstandige niet?
Als zelfstandige of als meewerkende echtgenoot kan je aanspraak maken op een ziekte-uitkering, die uitbetaald wordt door je ziekenfonds. Opgelet Zelfstandigen in hoofdberoep die verminderde bijdragen betalen in het kader van de zogenaamde ‘gelijkstelling met een bijberoep’, kunnen geen aanspraak maken op uitkeringen.
Wat is sociale verzekering zelfstandigen?
Een sociaal verzekeringsfonds zoals Liantis sociaal verzekeringsfonds is een VZW die optreedt als tussenpersoon tussen zelfstandigen en de overheid. Als zelfstandige betaal je elk kwartaal aan dat fonds een bijdrage voor de sociale zekerheid, in ruil regelt het fonds je sociale rechten.
Wie in loondienst werkt, hoeft niet zelf voor zijn sociale zekerheid te zorgen: dat regelt de werkgever, via het loon. Maar als zelfstandige zorgt u zelf voor uw sociale zekerheid. Dat betekent dat verplicht bent u aan te sluiten bij een socialeverzekeringsfonds en dat u sociale bijdragen moet betalen.
Welke zijn de verplichtingen van een zelfstandige qua sociaal statuut?
Het sociaal statuut van de zelfstandigen voorziet niet alleen verplichtingen, maar ook rechten….Welke zijn uw rechten?
- gezinsbijslag;
- ziekte- en invaliditeitsverzekering ;
- moederschapsverzekering ;
- vaderschaps- en geboorte-uitkering;
- pensioen;
- overbruggingsrecht;
- uitkering mantelzorg.
Welke voordelen biedt het sociaal statuut?
Het sociaal statuut voorziet een aantal voordelen: • gezinsbijslag • geneeskundige verzorging, uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid • moederschapsverzekering • dienstencheques voor moederschapshulp • mantelzorg • pensioen • overbruggingsrecht Het gaat dus om belangrijke rechten voor u en uw gezin!
Wat als je als zelfstandige geen werk hebt?
Als je je zelfstandige activiteit ten vroegste 6 maanden na aanvang stopzet, kan je onmiddellijk weer recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Je hoeft dan niet opnieuw je arbeidsdagen te bewijzen. De termijn tussen de eerste en de nieuwe uitkeringsaanvraag mag niet meer dan 15 jaar bedragen.
Wat te doen bij ziekte als zelfstandige?
De eerste stap is de belangrijkste om het recht te openen op terugbetaling van medische kosten en ondersteuning bij ziekte en ongeval: sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je sociale bijdragen. Je ontvangt dan een attest. Vervolgens sluit je met dit attest aan bij een ziekenfonds.
Wat zijn sociale lasten zelfstandige?
De sociale bijdragen worden berekend op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen (= bruto inkomsten min de beroepskosten min de betaalde sociale bijdragen min de betaalde premies) van het jaar zelf. Voor de meeste zelfstandigen geldt een bijdrage van 20,50% op jaarbasis voor het inkomen tot 60.638,46 euro.
Sociale zekerheid is een publiek stelsel dat bedoeld is om inkomen en/of verzorging te garanderen voor natuurlijke personen of gezinnen (of andere samenlevingsvormen) die, tijdelijk of blijvend, niet (langer) in staat worden geacht om zelf in (voldoende) inkomen en/of verzorging te voorzien.
Om je voorlopige sociale bijdragen te verminderen, moet je als zelfstandige je lager inkomen met een motivatie én bewijsstukken kunnen aantonen. Liantis onderzoekt je dossier en keurt je aanvraag al dan niet goed.
Hoeveel procent sociale bijdragen?
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar.