Inhoudsopgave
Wie kan er gebruik maken van de Wmo?
Om voor een Wmo-voorziening in aanmerking te komen, moet je als burger voldoen aan bepaalde voorwaarden: Je verblijft rechtmatig in Nederland. Je bent Nederlander, je hebt een verblijfsvergunning op asielgronden of je hebt een reguliere verblijfsvergunning. Je bent woonachtig in de gemeente waarin je de aanvraag doet.
Hoe vraag je ondersteuning uit de Wmo aan?
Wmo aanvragen bij uw gemeente Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
Hoe wordt de Wmo betaald?
Wie betaalt wat in de Wet maatschappelijke ondersteuning? Burgers betalen soms inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdragen aan het CAK. Het Rijk bekostigt gemeenten via de integratieuitkering sociaal domein (in het Gemeentefonds). Gemeenten betalen aanbieders voor geleverde ondersteuning in natura.
Waar is Wmo voor bedoeld?
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Heb ik recht op Wmo?
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt: U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.
Hoe vraag ik Wmo aan Rotterdam?
U kunt de gemeente op 2 manieren om hulp vragen.
- Online. Stel dan uw zorgvraag online via de knop ‘Hulpvraag stellen’. Log in met uw DigiD. Hulpvraag stellen.
- Bellen en langskomen. Bel 14 010 en maak een afspraak bij de VraagWijzer. U mag altijd zonder afspraak bij een van de VraagWijzers langs,
Hoe vraag je hulp in de huishouding aan?
Wanneer de gemeente oordeelt dat u huishoudelijke hulp nodig heeft, krijgt u een WMO indicatie. Met die WMO indicatie kunt u vervolgens de huishoudelijke hulp aanvragen. Ook dit doet u bij de gemeente. In elke gemeente kunt u kiezen uit meerdere aanbieders van huishoudelijke hulp.
Wat vergoed de Wmo 2021?
In 2021 betaalt iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een vaste eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Het kan ook minder zijn. Gemeenten mogen de eigen bijdrage van € 19,- verlagen.
Hoe lang duurt een Wmo aanvraag?
Hoelang duurt het traject van een Wmo-aanvraag? ‘In principe heeft de Wmo van begin tot eind 8 weken de tijd om een besluit te nemen. Er wordt dan gerekend met gemiddeld 6 weken voor onderzoek en 2 weken voor beoordeling. Het kan ook verlengd worden, als er bijvoorbeeld een medisch advies moet worden opgevraagd.