Wie komt in aanmerking voor protonentherapie?

Wie komt in aanmerking voor protonentherapie?

Protonentherapie kan standaard worden gegeven bij tumoren bij kinderen. Maar ook bij tumoren in de schedelbasis en bij sommige hersentumoren of tumoren nabij de hersenen (bv. de hersenvliezen). Bij patiënten met hoofd-halskanker, borstkanker en longkanker moet eerst aanvullend onderzoek plaatsvinden.

Hoe lang duurt een protonentherapie?

Het klinkt misschien logisch, maar de behandelduur is per patiënt verschillend. Dit kan variëren van 15 tot 45 minuten. Het is onder andere afhankelijk van waar in uw lichaam de tumor zich bevindt. Maar ook de vorm van de tumor speelt een rol.

Wat is conventionele radiotherapie?

Bij deze conventionele bestraling bevindt het bestralingstoestel zich buiten het lichaam en wordt de tumor door de huid heen bestraald.

Wat is een Mouldroom?

De ruimte op de afdeling Radiotherapie waar hulpmiddelen worden gemaakt om de bestralingshouding (houding van de patiënt tijdens de bestraling) zo optimaal mogelijk te krijgen. Een voorbeeld van een hulpmiddel is een masker.

Waarom niet iedereen protonentherapie?

Waarom krijgt niet iedereen protonentherapie? Een deel van de patiënten heeft door protonentherapie een kleiner risico op bijwerkingen. Maar dat is niet bij iedereen zo. Het risico op bijwerkingen hangt af van de soort kanker, en van de precieze plek en vorm van de tumor.

Hoe lang duurt een bestraling per keer?

Hoe lang duurt de bestraling? De eerste bestraling duurt meestal 15 minuten, omdat de juiste instellingen bepaald moeten worden. De volgende bestralingen duren 5-10 minuten per keer. De totale periode dat u wordt behandeld verschilt per aandoening.

Hoe lang duurt bestraling prostaat?

Door uitwendige bestraling van de prostaatkanker heeft u kans om te genezen. Meestal krijgt u 7 weken lang, 3 tot 5 dagen per week een korte bestraling. U heeft geen verdoving nodig. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van vermoeidheid, huidirritatie, plasproblemen, darmproblemen en erectieproblemen.

Wat is een bestraling?

Radiotherapie is een medische behandeling met röntgenstraling, radioactieve straling of een combinatie van deze twee. Een ander woord voor radiotherapie is bestraling. De behandeling is meestal gericht tegen kanker. Het doel van radiotherapie is dan om de kankercellen te doden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven