Inhoudsopgave
Wie mag as overledene ophalen?
Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.
Hoe lang duurt het voordat je het as krijgt na crematie?
Wanneer mag je de as ophalen? Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte. Die ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.
Waarom moet je zo lang wachten op as na crematie?
Oorspronkelijk ligt er de gedachte achter, dat Justitie nog de tijd en gelegenheid moet kunnen hebben om de as in beslag te nemen om strafbare feiten op te kunnen sporen. Als iemand de as direct na crematie zou verstrooien, maar er later spijt van zou krijgen, is het te laat.
Van wie is de as van een overledene?
Antwoord: Normaal gesproken hebben de nabestaanden recht op de as. Als er meerdere nabestaanden zijn, moet de rechter bepalen wie er het meeste recht op heeft. In de Wet op de Lijkbezorging wordt geregeld wat er met een overledene moet gebeuren na dood te zijn geboren of na te zijn overleden.
Waar mag je de as van een overledene uitstrooien?
Officieel mag je de as uitstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij crematoria en andere mooie aangewezen plekken in Nederland. Op open zee is ook geen probleem. Wil je toch iets anders, dan zijn hier per gemeente verschillende regels voor.
Hoeveel as krijg je na crematie?
Van een volwassen persoon blijft ongeveer 1,5 kg as over na een crematie.
Waarom mag je geen as uitstrooien?
Officieel mag je de as uitstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij crematoria en andere mooie aangewezen plekken in Nederland. Op open zee is ook geen probleem. Wil jij niet op zee, maar op ander open water (bijvoorbeeld in de Ijssel) verstrooien, dan kan je daarvoor terecht bij Rijkswaterstaat.
Wat is gebruikelijk bij een condoleance?
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Waarom mag je as niet meteen meenemen?
Waarom je niet meteen de as kunt ophalen na een crematie De Nederlandse wet op de lijkbezorging bepaalt dat een crematorium de as van een overledene dertig dagen moet bewaren. Dit heeft meerdere redenen; Door de as een maand te bewaren, heb je als nabestaande genoeg tijd om na te denken over de bestemming van de as.