Inhoudsopgave
Wie mag het woord voeren in de rechtszaal?
Uw strafrechtadvocaat aan het woord Nadat de officier van justitie aan het woord is gekomen, is het de beurt aan uw advocaat. Uw advocaat zal de verdediging namens u voeren. Indien u geen advocaat in de arm heeft genomen, zal de rechter u in de gelegenheid stellen uw eigen verhaal te doen.
Welke rechter is bevoegd om over een geschil tussen werkgever en werknemer te beslissen?
De bevoegde rechter in arbeidsrechterlijke zaken is de kantonrechter. De kantonrechter maakt thans onderdeel uit van de rechtbank, waardoor partijen zich wenden tot de rechtbank, sector kanton. Zelfs wanneer een cao of algemeen verbindend verklaarde bepalingen onderwerp van geschil zijn, is de kantonrechter bevoegd.
Wie is wie in de rechtszaal?
Een griffier en een rechter zijn in elke rechtszaak aanwezig. Een officier van justitie alleen als het om strafrecht gaat. En een advocaat alleen als dat nodig is. De rechtszaal ziet er dus anders uit als er een scheiding wordt behandeld dan wanneer er iemand verdacht wordt van een misdrijf.
Welke rechter is bevoegd bij onrechtmatige daad?
In zaken betreffende verbintenissen uit onrechtmatige daad is mede bevoegd de rechter van de plaats waar het schadebrengende feit zich heeft voorgedaan. In zaken betreffende onroerende zaken is mede bevoegd de rechter binnen wiens rechtsgebied de zaak of het grootste gedeelte daarvan is gelegen.
Wanneer heeft u een advocaat nodig?
Soms heeft u een advocaat nodig. Bijvoorbeeld als u een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen. Na beoordeling van uw zaak verwijzen wij u door naar een advocaat. Lees hieronder hoe dat in zijn werk gaat.
Wat is een verplichte advocaat?
De verplichte advocaat. Er bestaat in burgerlijke zaken een wettelijk verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat. Een partij is verplicht een advocaat aan te stellen in civiele procedures bij de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad. Dit geldt ook wanneer men gedaagde is.
Waarom moet de advocaat jaarlijks bijscholen?
De advocaat is verplicht zich jaarlijks te laten bijscholen en wordt daarop gecontroleerd. De advocaat heeft evenals de notaris een wettelijk beroepsgeheim . Hij kan – tenzij de cliënt daarin expliciet toestemt – niet gedwongen worden als getuige te verklaren over zaken die hem in zijn functie worden toevertrouwd, het verschoningsrecht geheten.