Inhoudsopgave
Wie meet elastische kousen aan?
Bij de eerste afspraak met uw arts wordt er gekeken wat de medische indicatie is voor het aanmeten van elastische kousen. Indien er een medische indicatie is en de benen vrij zijn van oedeemvocht, dan meet de arts of verpleegkundige uw been op met een speciaal apparaat.
Hoe lang duurt steunkousen aanmeten?
De kous wordt aangemeten op het blote been. Als u zwachtels draagt, zal de bandagist uw been na afloop weer zwachtelen. Tot slot maakt de bandagist met u een afspraak om de steunkous te komen passen. Het aanmeten van de steunkous duurt ongeveer 15 minuten.
Waar kan ik steunkousen aan laten meten?
Daarom worden steunkousen altijd aangemeten. Binnen Fysioteam ART hebben een meerdere collega’s zich gespecialiseerd in het aanmeten en het leveren van steunkousen. Voor het aanmeten van steunkousen heb je een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig. Deze verwijsbrief graag bij je eerste afspraak meenemen.
Waarom worden steunkousen aangemeten?
Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.
Wie schrijft er steunkousen voor?
Meestal schrijft uw arts de elastische kous voor. Uw arts geeft op het recept aan voor welke periode u de kous moet dragen, wat de lengte van de kous moet zijn en welke drukklasse de kous moet hebben. De drukklasse geeft aan hoeveel druk er op het lichaamsdeel moet komen te staan om overtollig vocht te kunnen afvoeren.
Hoeveel kosten aangemeten steunkousen?
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Hoe lang moet je zwachtelen voor steunkousen?
Hoelang zwachtelen en wanneer therapeutische elastische kousen? Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Hoe werkt steunkousen aanmeten?
U bespreekt uw klachten en medische indicatie met uw consulent. De consulent neemt vervolgens uw maten op. Waar mogelijk beslist u mee over het model en de kleur van de kous. Uw kousen worden besteld en bij uw volgende afspraak aan u geleverd door uw consulent.
Hoe meet je steunkousen aan?
Meet de omtrek van de enkel rond het smalste gedeelte en de omtrek van de kuiten rond het breedste gedeelte. Zie ook de afbeelding. De aanbevolen onderbeenlengte (lD) is 36-41 cm voor alle maten.
Welke klasse steunkous?
Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Waarom Drukkousen?
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag?
Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose. Draag de kous van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Nooit gedurende de nacht.